Ökumenikus világ­imanap

2018.03.08. 12:00

Globális imalánc: messzi útra keltek az abaiak

Az ökumenikus világ­imanapot szerte a világon, így többek között Abán is megtartották.

Szanyi-Nagy Judit

Maruczánné Ragány Julianna

Fotó: Abai Református Egyházközség

Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó! ‒ szól a mottóval ellátott liturgia, melyet idén a dél-amerikai Suriname asszonyai választottak a program jelmondatává, felhívva a figyelmet a teremtett világ iránti felelősségünkre, a Teremtés könyvének igeversei alapján.

Az ökumenikus világimanap kezdete az 1870-es évekre nyúlik vissza. Magyarország már több évtizede szereplője ennek az eseménynek, míg Abán 2009 óta imádkoznak Istenhez a globális imaláncba csatlakozó felek ‒ hiszen ekkor alakult meg a településen az a nőszövetség, amely indítványozta a világimanapon való hazai részvételt is.

Maruczánné Ragány Julianna
Fotós: Abai Református Egyházközség

‒ A huszonnégy órás, globális imaláncban olyan keresztény testvérekért imádkozunk szerte a világon, akik bajban vannak, s egy nagy problémára hívják fel a figyelmünket. Korábban a gyermekbántalmazás vagy a nők kihasználása ellen fohászkodtunk, ezúttal a környezetvédelem hangsúlyozása volt a fő téma. Ugyanis Suriname 94 százalékát esőerdők borítják, melyet folyamatosan irtanak az emberek, s ezáltal árvizek sújtják az országot ‒ részletezi megkeresésünkre Maruczánné Ragány Julianna, a Magyarországi Református Nőszövetség felügyelőbizottságának elnöke.

Az aktuálisan bemutatkozó ország ‒ ez korábban volt már a Fülöp-szigetek és Kuba is ‒ asszonyai egy liturgikus füzet segítségével kalauzolják el a világ minden táján imádkozókat. Így a résztvevők megismerhetik a szervező távoli ország kultúráját, gazdasági-társadalmi helyzetét, hagyományait, sőt egy szeretetvendégség keretében a helyben elkészített autentikus ételeket is. Idén pedig ‒ a hagyományoktól eltérően ‒ egy kisfilmet is láthattak a felek Suriname-ról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában