borkóstolás és sajtkészítés

2018.03.07. 12:00

Lengyel vidékfejlesztők jártak Etyeken

Lengyel vidékfejlesztő szakemberek látogattak Magyarországra a Magyar Államkincstár meghívására. A budapesti „fejtágítók” után sajt- és borkóstolással, szőlőhegyi falatozással ajándékozták meg őket.

Zsohár Melinda

A pincében ebéddel fogadták a társaságot, majd borokat is kóstolhattak Fotó: Szabó Erika

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) jogutódja a Magyar Államkincstár (MÁK) mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettessége meghívására érkezett szakmai küldöttség Lengyelországból. Az ottani vidékfejlesztő kifizető ügynökség (ARIMR) tagjai szintén a vidékfejlesztési pályázatok elbírálásával, kifizetésekkel, ellenőrzésekkel foglalkoznak. Európai uniós tagtársként kívántak magyarországi tapasztalatokat szerezni, ennek szellemében három napon át tanácskoztak a magyar szakemberekkel. A „fejtágítás” záróakkordjaként iktatták be az etyeki kirándulást.

A pincében ebéddel fogadták a társaságot, majd borokat is kóstolhattak Fotó: Szabó Erika

A helyi vendéglátónak, a Völgyvidék Leader Közösség vezetőjének, Bordás Emesének nem volt nehéz dolga. A téli hóban, hidegben szunnyadó etyeki szőlőhegyek pincéi nincsenek ilyenkor sem kulcsra zárva!

Fotós: Szabó Erika

A község gyönyörű barokk kálváriájánál, a falu központjában álló könyvtárnál Garaguly Tibor polgármester beszélt a nevezetességekről, s beszámolt a település és szőlőhegyei vidékfejlesztő sikertörténetéről. Az újhegyi Gasztrosétányon betértek Hegedűs Imre sajtútállomásán a látványos sajtkészítő bemutatóra – a szép sváb pince felújítása és átalakítása szintén Leader-pályázatból történt. Az Öreghegyen a Buzál-Mórocza pincében fogadták a társaságot ebéddel, boraik kóstoltatásával. A tulajdonosok nemrégiben nyertek uniós forrásból támogatást, romantikus környezetük így őrzi a régiségét, s szolgál kényelemmel.

Fotós: Szabó Erika

Detre Miklós igazgató (MÁK) szerint akkor is fontosak az ilyen tapasztalatcserék, ha a két ország eltérő méretei és részben eltérő mezőgazdasági hagyományai miatt sok a különbözőség. ugyanabban az évben lettünk eu-s tagok a közép-kelet-európai régióból, rendszerváltások után. A vidékfejlesztési szabályok ugyanúgy vonatkoznak ránk, mint az évtizedekkel korábban szövetkezett országokra, a kifizetési módok is szigorúak.

Fotós: Szabó Erika

„Tudunk újat mutatni egymásnak a gyakorlatban” – hangsúlyozta az igazgató. „Háromszor akkora területről és nyolcszor annyi vidéki gazdálkodóról beszélünk, mint Magyarországon” – mondta Tomasz Nowahowski elnökhelyettes, a küldöttség vezetője. Dél-Lengyelországban a tradicionális apró gazdaságok magas színvonalúan specializálódtak, sok az ökogazdaság. Északon inkább nagygazdaságok működnek, történelmileg így alakult.

Fotós: Szabó Erika

Tomasz Nowahowski a kérelmek elbírását tanulmányozta nálunk, ez érdekelte leginkább a magyar gyakorlatból. Az etyeki kirándulás természetesen hangulatos lezárása volt a vidékfejlesztő tapasztalatcserének, hangsúlyozta társai egyetértésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában