A hitből erőt meríthetnek

2018.03.03. 09:00

Iskola, egyház, búcsújáróhely: együtt Alsószentiván előnyére

A múlt év augusztusában meghitt ünnepségen vette át a Székesfehérvári Egyházmegye nevében Spányi Antal megyés püspök az alsószentiváni általános iskolát. Az intézményt, a zarándokok sokasága által látogatott kegyhely falujában, a Fatimai Boldogasszonyról nevezték el.

V. Varga József

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az alsószentiváni Lakatos Loretta (b) és Márkus Zsófia társaságában lapozgatta az olimpiai naplót Fotó: Szalmás Péter

Amint Spányi Antal akkor elmondta: a Szűzanya különleges ajándéka, hogy éppen a fatimai jelenések századik évfordulóján adódott lehetőség az általános iskola átvételére.

A településen, 2016 tavaszán példaértékű összefogás valósult meg a felső tagozat átszervezése ellen – elevenítette fel a történéseket Kiss Attila, az egyházi iskola igazgatója.

Nagyon sokan kiálltak a felső tagozat helyben maradása mellett: a falu lakói, a képviselő-testület, a tanárok, szülők, diákok, Varga Gábor országgyűlési képviselő, valamint számos Alsószentivánon kívül élő személy egyaránt. – A fenntartóváltás megadja számunkra a stabilitást, az évtizedekre tervezhetően kiszámítható, hosszú távú működést – folytatta az iskolaigazgató.

Az októberi zarándoklaton közreműködtek a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai – a megújult kegyhelyen a nagyszülők a gyerekekért is imádkoztak
Fotó: FMH-archív (VV)

– A falu számára is megnyugtató, hogy a felső tagozat, s így az iskola helyben maradásával Alsószentiván esélyt kapott a túlélésre. – Az iskola minden olyan vonását megtartotta (szeretetteljes, családias légkör, gyermekközpontúság, egymás elfogadása), amelyek eddig is erősségeink voltak. A váltás nem okozott gondot a nevelő munkában sem, hiszen korábbi működésünk biztosította az alapot ahhoz, hogy a szeretet vallásának iskolája lehessünk.

Amint Kiss Attila kifejtette: egyházi iskolaként a hitoktatással és a keresztény értékrend közvetítésével olyan modellt szeretnének tanulóik számára mutatni, amely az élet nagy kérdéseire ad választ. Fontosnak tartják, hogy megismerhessék a belülről fakadó hit alapjait, amelyből később saját meggyőződésük alapján építkezhetnek, erőt meríthetnek életük során. Jól bevált, régi programjaik ugyanúgy megmaradtak: volt már tökfesztivál, mikulás, farsang, lesz iskolabál, diákhét.

Szent Ferenc napján, az állatok világnapja alkalmából rendeztek projektnapot a katolikus iskolában
Fotó: Kiss Attila

Az adventi felolvasásokat, a karácsonyi ünnepségeket eddig is a templommal közösen rendezték, s közreműködnek az idén is a megújult, tovább szépülő búcsújáró kegyhely ünnepi alkalmain is. Szent Ferenc napján, az állatok világnapja alkalmából rendeztek projektnapot, Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepeit irgalmassági témahéttel kötötték össze, farsangkor megjelenítették Noé bárkáját, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján macifesztivált rendeztek, választható foglalkozásként beépült az órarendbe a cserkészet.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az alsószentiváni Lakatos Loretta (b) és Márkus Zsófia társaságában lapozgatta az olimpiai naplót
Fotó: Szalmás Péter

– Legutóbb pedig a téli olimpiára induló küldöttséggel is találkozhattunk a magyar sport egyik ikonikus helyszínén, a Magyar Olimpiai Bizottság székházában. A kezdeményezésért Kovács István mezőfalvi futónagykövetnek tartozunk köszönettel – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az országos sajtót is bejárta nemrégiben a hír: Fejér megyei diákok üzenetekkel, rajzokkal teli naplót vittek Budapestre. Az olimpiai napló célba ért, a kör bezárult. Az alsószentiváni általános iskolában különösen büszkék arra, hogy a kezdeményezés tőlük indulva eljutott a téli olimpián résztvevő magyar sportolókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában