ünnepi közgyűlés

2018.03.23. 20:00

Ipari park és kitüntetések – Többmilliárdos beruházást kap Martonvásár

A város érdekében nyújtott kiváló emberi és szakmai teljesítményükért adtak át elismeréseket, jutalmakat az ünnepi közgyűlésen csütörtök este. A jeles napon jelentették be egy ipari park létesítését, amelyhez kormányhatározattal rendeltek 3,2 milliárd forintnyi állami forrást.

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A múlt héten döntött a kormány, hogy beruházási területté nyilvánít Martonvásár külterületén egy 157 hektáros földterületet, amelyen két ütemben tervezik ipari park megvalósítását. Szabó Tibor polgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és miniszterelnöki biztos, valamint Szarka Gábor, a Nemzeti Iparipark-fejlesztési Ügynökség (NIPFÜ) vezérigazgatója jelentették be a tervezett beruházást, amellyel a későbbiekben Martonvásár anyagi önállóságát erősíthetik.

Szarka Gábor, Szabó Tibor és Tessely Zoltán az ipari park tervét ismertették Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán emlékeztetett: 2010 előtt az országban jellemzően eladósodtak az önkormányzatok, mivel számos állami feladatot kellett ellátniuk az akkori kormány koncepciója szerint, ám anyagi források híján hitelfelvételre kényszerültek. A Fidesz-kormányzat adósságkonszolidációt hajtott végre, a tartozásuktól megszabadított önkormányzatok új lapot nyithattak. A leendő ipari park területét korábban az MTA Agrárkutató Intézet adta bérbe, mostantól azonban a vállalkozókat várják a területre, a gyors infrastrukturális fejlesztés nyomán. A város dönt a majdani jelentkezők felől, a filozófia az, hogy a szintén a közeljövőben kialakítandó agrárinnovációs és látogatóközpont profiljához illeszkedő cégek jelentkezését látnák szívesen. Tessely nyomatékosította e beruházás kapcsán is, hogy természetesen a nagyszabású tervekről is döntenek a választók, amikor voksukkal kifejezik állásfoglalásukat. A későbbi második ütemben az első megvalósulása esetén további 44 hektárral bővítenék az ipari park területét, fűzte hozzá Szarka Gábor.

A bejelentést követően ünnepi közgyűlésen nyújtották át a város elismerő díjait. Szabó Tibor polgármester és a képviselő-testület a díjazottak méltatásával köszönte meg a közösség előtt is jó példával járó személyek áldozatkészségét. Martonvásár ötvenéves néptáncos múltjáról Salamon Ferencné, Fejér megye és a város díszpolgára emlékezett meg, amelyet stílszerűen néptáncos előadás kísért. A hagyomány kapcsán Salamon Ferencné arra hívta fel a figyelmet, hogy a tízmilliós Magyarországon 200 ezernél is több felgyűjtött népdalt őriznek – beleértve az elcsatolt országrészeket –, míg ellenben a 80 milliós Németországban mindössze hatezer gyűjtött népdal ismeretes.

Szabó Tibor és Bogdán Emil fiai a kitüntetéssel
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Martonvásár posztumusz díszpolgára címet néhai Bogdán Emilnek ítélte meg a testület, amelyet két fia, Zsolt és Csaba vettek át. Az Erdélyben, 1921-ben született állatorvos az első szabadon választott országgyűlés képviselője volt az MDF-ben, majd a MIÉP-ben. A rendszerváltás előtt a demokratikus ellenzék ismert alakja, az MDF alapítója, a martonvásári Széchenyi István Klub vezetője, amit 1975-ben betiltottak. Tíz éve hunyt el, Zsolt fia emlékezett meg róla szívhez szólóan a közgyűlés előtt. A Martonvásár jövő nemzedékéért elismerést Stefkovics Ferencné óvodavezető, a kultúrájáért kitüntetést a Kovács Erzsébet – Zoltán Győző ötvös-iparművész művész házaspár vehették át. A Martonvásár jólétéért díjat Kakasiné Boér Judit fogorvos, Czikajló Gyula háziorvos és Provoda Józsefné köztisztviselő kapták. Az év fiatal példaképe elismerést Bártol Zsófiának nyújtották át a fúvószenekari önkéntes tevékenységéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában