Borbarát hölgyek

2018.03.01. 14:00

Bogyay Katalin soha nem feledkezett el pályája során Mórról

Bogyay Katalin hazánk nagykövete az ENSZ-ben. Megkapó az a ragaszkodás, amit gyermekkora színtere iránt érez.

B. Kiss László

Bogyay Katalin a móri Borbarát Hölgyek koszorújában az avatás alkalmával Fotó: Hrubos Zsolt

Bogyay Katalint méltó és bensőséges ünnepség keretében avatták szombaton a móri Borbarát Hölgyek Egyesülete tiszteletbeli tagjává. A magyar kultúrdiplomácia nagyasszonya pályáját a televízió szerkesztő-riportereként kezdte, majd 1999 és 2006 között a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója volt. 2009 és 2014 között Magyarország UNESCO-nagyköveteként tevékenykedett Párizsban, most pedig Magyarország állandó képviselője az ENSZ-ben, New Yorkban. Bármennyire is magasra ívelt azonban Bogyay Katalin pályája, Mórról ahol 18 éves koráig nevelkedett, soha nem feledkezett el. Miután az avatás alkalmával a borhölgyek elnöke egy szőlővesszőt a vállára helyezve felavatta az új tiszteletbeli tagot, Bogyay Katalin is a mikrofon mögé lépett. Őszintén bevallotta, hogy meghatották az ünnepségen lejátszott archív filmkockák, amelyeken nem csak fiatalkori önmagát látta viszont, de édesapját is, aki 1955-től volt háziorvos Móron, s akit az önkormányzat korábban Pro Urbe díjjal tüntetett ki. Olyan családban nevelkedett, mesélte, ahol megtanulta a más nyelvűek, a más kultúrák tiszteletét. Édesapja példája arra tanította, hogy ha menni, tenni szükséges, akkor gondolkodás nélkül menjen, cselekedjen. Édesanyja pedig olyan erkölcsi elveket oltott belé, mint hogy legyen szerény, ne hazudjon és figyeljen másokra.

Bogyay Katalin a móri Borbarát Hölgyek koszorújában az avatás alkalmával Fotó: Hrubos Zsolt

Mór fantasztikus adottságokkal rendelkezik – fogalmazott Bogyai Katalin, aki felidézte, hogy amikor két évre megválasztották az UNESCO közgyűlés 36. ülésszakának elnökévé, akkor így  kezdte a szűzbeszédét: „Én Mórról származom. Önök persze, azt se tudják, hol van a település. De nem baj, majd én elmesélem…” Jó, hogy van mibe kapaszkodni, az emlékek, a gyerekkor képei, hangulatai pedig mindenhová elkísérik – vallotta meg Magyarország ENSZ nagykövete.

Amikor pedig a borról készített műsort a BBC-nek, mivel mással kezdte volna, ha nem a móri nedűkkel…

Bogyai Katalin szólt férjéről is, akivel 35 éve társak jóban és rosszban, és megemlítette fiát, aki 31 esztendős. Elismerőleg szólt a móri Borbarát Hölgyek Egyesületéről. Mint mondta, példaszerű a civil szervezet alkotta közösség. A móri Borbarát Hölgyek Egyesületét egyébként 18-an alapították. A bornapokon tartják az Ezerjó fiú köszöntését, amely olyan hagyomány, amelyet az egyesület lelkes tagjai teremtettek.

– Szerteágazó tevékenységet végez. Könyvek szerzője, fölnevelt egy gyereket, és sikeres a diplomáciai pályán. Miként tudja mindezt összeegyeztetni? – tudakolta lapunk Bogyai Katalintól.

– Ahhoz, hogy nőként azt a sokfajta szerepet meg tudjuk élni, el tudjuk látni, ami ránk hárul, zsonglőrnek kell lenni. Ezt viccesen mondom, de komolyan gondolom, hogy nagyon fontosak a menedzseri képességek. Szervezés kérdése az, hogy kézbe tudjuk tartani a feladatokat, az idő menedzselése pedig különösen fontos. Egyébként pedig, ha az ember hisz abban amit csinál, az nagyon sok energiát ad. Őszintén mondom, ha választanom kellett volna a család és a karrier között, ami között nekem a férjemnek köszönhetően nem kellett választanom, soha nem csináltam volna olyat, amit a családi élet megsínylett volna. Én most egy olyan országban dolgozom, ahol a szülés után  legföljebb egy hétig tudnak otthon maradni a nők, ha kiveszik a szabadságukat, akkor néhány hétig. Én ellenben megengedhettem magamnak, hogy a kisfiammal három évig otthon legyek, mert úgy gondoltam, hogy ha velem ez a csoda megesett, hogy gyerekem született, akkor mellette kell lennem. Az más kérdés, hogy miközben ő aludt, én írtam két könyvet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában