Budapest után Székesfehérváron

2018.03.27. 14:00

Kiállításon láthatjuk a 170 éves Magyar Honvédség történelmét

A SZIKM Új Magyar Képtár adott otthont hétfőn a 170 éves a Magyar Honvédség vándorkiállítás megnyitójának. A tárlat anyaga Budapestet követően elsőként Székesfehérvárt mutatkozik be.

Sági Zoltán

Játékos interaktív tudásteszt

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A vendégeket Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjének megnyitó beszéde után Korom Ferenc vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka mutatta be a megnyitó közönségének a vándorkiállítás anyagát.

170 éves a Magyar Honvédség, de ennél több a magyar virtus és vitézség

Kulcsár Mihály köszöntőjében elmondta: a tárlat betekintést enged az elmúlt 170 év hadi történéseibe, bemutatja annak jelentős eseményeit, nevezetes tárgyait. A hősök fala hat különleges életutat bejárt magyar katona portréját, életútját rajzolja meg – rajtuk keresztül megemlékezve a magyar honvédség történetének megannyi más hőséről is.

- 170 éves a Magyar Honvédség, de nem 170 éves a magyar virtus és vitézség – kezdte megnyitóját Vargha Tamás, emlékeztetve arra, hogy Varkocs György és Wathay Ferenc városában vagyunk, amely város az elmúlt évszázadok során mindig jelentős hadászati központ és erődítmény is volt. Kiemelte: a jelenleg a határon, illetve a távoli missziókban szolgálatot teljesítő, nap mint nap helytálló magyar honvédek ma ugyanazt a drága áron kivívott szabadságot szolgálják, amelyért az elmúlt 170 évben annyi hős katona kockáztatta, és ha kellett, adta életét.

Játékos interaktív tudásteszt
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Van mire büszkének lennünk

Vargha Tamás végezetül megköszönte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának és munkatársainak, hogy a kiállítást megtervezték és létrehozták, a városiakat pedig arra kérte, minél nagyobb számban jöjjenek el, hogy láthassák: akár az egykoriakról, akár a mostani honvédekről legyen is szó, van mire büszkék lennünk, hiszen ahogy Balassi írta: „Az jó hírért-névért s az szép tisztességért ők mindent hátra hadnak, Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak”.

- E kiállítás témája számomra személyesen is közeli és meghatározó – indította beszédét Korom Ferenc, majd a kiállított anyagról szólva elmondta, a 170 éves időszak eseményei öt kisebb időszakra tagolva jelennek meg, amelyek mindegyikéhez társul egy-egy jellemző egyenruha és zászló. Külön kiemelte, hogy nem csupán a Magyar Honvédség lett 170 éves idén, hanem maga a „honvéd” szó is, amelyről Petőfi annak idején emelkedetten azt írta: „Isten után a legszebb és legszentebb nevezet”. – Ma sincs okunk ezt másként gondolni – summázott a vezérőrnagy, hangsúlyozva, hogy a magyar katona ma is a honvédője, aki kész a legdrágábbat, az egyetlent, az életét adni hazájáért, Magyarországért. Az ezer év történelmét egyszerre jellemzi a megmaradásért, és az európai elismertetésért folytatott állandó közdelem – de egyben a nyugati kultúra befogadása és képviselete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában