Csak mesélt és mesélt...

2018.02.09. 10:00

Irodalmi barangolás Vén Árpád költővel Lepsényben

Leültünk, és Árpi bácsi, a torjai góbé elkezdett mesélni.

Borsos György

Vén Árpád költő

Fotó: Borsos György

Amúgy székelyesen! Ízes beszéddel, tréfákkal. Majd lassan bepillantást engedett munkásságába, családja mindennapjaiba, és a székely emberek különös, számunkra oly csodás világába.

„Fogd meg kezét, Uram / e kisemmizett, meggyötört népnek, / Hogy a jövőnket általad láthassuk / mindannyian szépnek...” (Vén Árpád: Fogd meg kezét, Uram!)

Vén Árpád költő Erdélyből, Kovászna megyéből, a Kézdivásárhely melletti Torjáról érkezett hazánkba, Lepsénybe, a községi könyvtár meghívására.

Első versét 1956-ban írta, édesapja halottak napi megemlékezése alkalmából. Azóta csaknem kilencszáz (!) verset alkotott – írói vénáját nagyanyjától örökölte, Fröhlichné Ágnestől, akinek férje, Fröhlich Gusztáv a nagyváradi szalámigyár tulajdonosa volt. Egyébként 13 éves unokája, Beatrix is ír verseket.

Árpád a verseit legtöbbször pillanatok alatt megírja, csak egy-egy szó egy-egy ötlet kell hozzá, és máris rója a betűket a fehér papírra.

Különös világban élünk – fogott bele mondandójába. Magyarországon minden más, mint Erdélyben. Itt az emberek már nem annyira barátkoznak, nem ismerik egymást úgy, mint Székelyföldön. Ott igazi székely hagyományok szerint tudnak egymás dolgairól (no, nem pletyka szinten), tudják, ki mit csinál, ki miben tud segíteni a másiknak.

Vén Árpád költő
Fotós: Borsos György

Torján minden vendéget, ha tudják az érkezését, pálinkával (legalább néggyel!) és kürtős kaláccsal fogadnak a kapuban – még él ez a szép hagyomány.

Vén Árpád ígéretet tett arra, hogy lehetőségei szerint a költészet napján ismét ellátogat Lepsénybe, és az író-olvasó találkozón több versét is felolvassa. Szeretne jobban megismerkedni a lepsényi és a környékbeli emberekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában