A diákok „startup” cégeket alkottak

2018.02.08. 20:35

A jövő lehetséges szakemberei versenyeztek Fehérváron

Az Arconic Alapítvány támogatásával középiskolás diákok versenyeztek csütörtökön a Junior Achievement Innovációs napon.

é

Az alapítvány és a Junior Achievement európai szervezete tavaly kötött megállapodást arra, hogy a STEM terület felé irányuló innovatív gondolkodást ösztönző programot valósítsanak meg. A Fehérváron több nagy cég és középiskola részvételével működő STEM lényege, hogy a diákokat megismertesse a tudományos, a technológiai, a mérnöki és a matematikai pályákkal és ezek felé irányítsa őket. A Junior Achievement jelenleg Angliában, Németországban, Franciaországban és hazánkban működik.

A csütörtöki verseny tétje a tervek szerint nyáron megrendezésre kerülő nemzetközi döntőre való kijutás volt, ahol az említett országok győztes csapataival mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat a székesfehérváriak.

– Korábban már voltak olyan alkalmak, amikor pályaorientációs célzattal lehetősége volt a diákoknak részt venni különféle feladatok megoldásában. A műszaki területek népszerűsítésében kiemelt hangsúlyt fektetünk a lányokra, hiszen kimutatások szerint a nők aránya ezeken a pályákon igen alacsony Európa szerte – tudtuk meg Sas Erikától. Az Arconic-Köfém kommunikációs vezetője azt is elmondta, örömmel látja, vannak a mostani versenyzők között ismerős arcok, akik már részt vettek a korábbi programokon is.

A versenyen hat fehérvári középiskola hatvan diákja vett részt, akik a reggeli ismertető után kapták meg azt a feladatot, amelyen egész nap dolgozhattak és a nap végén prezentáció formájában bemutathatták a kidolgozott ötletüket. A kihívás egy szállítmányozási modell kidolgozása volt, amelyben figyelembe kellett vegyenek olyan megadott tényezőket, mint bizonyos demográfiai kérdések, károsanyag-kibocsátás, teljes bekerülési költség, energia felhasználás és szükséges infrastruktúra. Mindehhez használhatták az internetet, valamint délután egy-egy támogató szakember is érkezett a csapatokhoz, akik segítettek, de akár irányt is mutathattak a megoldáshoz. A négytagú zsűri tagjai között helyet foglalt többek között a Junior Achievement európai szervezetének egy tagja, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős osztályának képviselője.

A teljes nap a csapatok rendelkezésére állt a modell megalkotására Fotó: Pesti Tamás

A Teleki Blanka gimnázium 11. évfolyamos nyelvi tagozatos osztályának, fiúkból álló csapata nagy izgalommal fogadta a feladatot: – A kihívás, aminek segítségével megismerhetjük képességeink határát, mindig nagyon izgalmas. Azt előzetesen is tudtuk, hogy nagy kreativitást igénylő megoldást kell majd kitalálnunk egy létező problémára, ami így is lett – mondta a feladat kihirdetését követően Érsek Máté, amihez Magony Gellért hozzátette: – A szállítmányozás érdekes. De nagyon nehéz olyan megoldást találni, ami még senkinek nem jutott eddig eszébe. Azért jó a csapatmunka, mert mindenki beleteheti a maga ötletét, gondolatait.

Egy másik „startup” csapat tagja az ugyancsak 11. évfolyamos László Laura, aki lány létére, családi indíttatásból jelentkezett autószerelőnek a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolába. Ő a 29 fős osztály egyelten lány tanulója.

– Én már tavaly is részt vettem egy versenyen, ahol harmadikak lettünk. Nagyon tetszett akkor is ez a lehetőség, a külföldi döntő pedig igen motiváló. Olyan csapattal jöttem, akik nagyon szeretnek gondolkodni és kellően kreatívak is vagyunk – mesélte Laura, aki egyáltalán nem bánta meg, hogy műszaki pályára adta a fejét.

 

A zsűri este hirdetett eredményt: a Vasvári Pál Gimnázium Kreitl Kitti, Trombitás Zalán, Csurgai-Horváth Máté, Tóth Dániel, Márta Bence összetételű csapatának megoldását találták a legjobbnak. Ez azt jelenti tehát, hogy ők képviselhetik Magyarországot a Junior Achievement verseny nemzetközi döntőjében, amely jelen pillanatban úgy tűnik, Brüsszelben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában