Megmutatta zord arcát

2018.02.28. 08:21

A tél utolsó rohamát nyögjük?

Váratlanul talán nem érte az országot a hétfőről keddre megérkező havazás, hiszen már a múlt héten is „megmutatta körmeit” a tél.

Borsányi Bea

A gyerekek nagyon örülnek a hónak.

Fotó: Nagy Norbert

Így február végén, miközben a tavasz már a kertek alatt kopogtat és több helyen énekelni kezdett a széncinege, költői nevén a nyitnikék. A legzordabb helyzet kedden a Nyugat-Dunántúlon volt, ahol több alsóbb rendű utat is lezártak részben, vagy teljesen a hófúvás miatt. Több helyen korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát és Horvátország felől nem engedték át őket a határon. A korlátozásokat délutánra feloldották. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi bevethető gépe az utakon teljesített szolgálatot, sőt Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át.

Fejér megyében az utak jól járhatók voltak, lezárt út, vagy elzárt település nem volt. Ennek ellenére sajnos több baleset is történt, közülük az egyik halálos kimenetelű. Régiónkra citromsárga figyelmeztetést adtak ki kedden délután, mintegy 5 centiméter friss hó leesését jósolják. Az időjárás-előrejelzés szerint azonban a hét második felétől melegedés várható.

Csütörtökön már márciust mutat a naptár, ám a tél csak most érkezett meg igazán. Megyénkre kedden délután csak citromsárga riasztást adtak ki: 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat, ám hófúvásra nem kell számítani.

A gyerekek nagyon örülnek a hónak.
Fotós: Nagy Norbert

Ha hosszabb útra kelünk

A Dunántúlon kedden reggel 17 alsóbbrendű útszakaszt zártak le a hóátfúvások miatt teljes vagy fél szélességben, de elzárt település egyik megyében sem volt. Az autópályák járhatók, a főutak többnyire havasak, hókásásak vagy latyakosak, de használhatók voltak. A Magyar Közút Nonprofi t Zft. hétfő óta 8600 tonna sót és 908 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki a síkosságmentesítési munkák során.

Továbbra is arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és csak téli gumikkal induljanak útnak. Ha tehetik, a hófúvásos területeket kerüljék el és még indulás előtt tájékozódjanak a www.utinform.hu vagy a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform kora reggeltől késő estig, háromóránként tesz közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról.

Romantikus arcát mutatja a hóba burkolózott Jenő
Fotós: Nagy Anikó

Fehérváron folyamatosan takarítják el a havat

Székesfehérváron a városgondnokság mintegy 100 fővel, 13 kisgéppel és több mint 10 nagygéppel hétfő hajnalban kezdte a munkát, amelynek során 300 km járdát és 340 km közutat takarítottak le és tettek csúszásmentessé nagy mennyiségű só kiszórásával. A hóeltakarítást kedd délelőtt fejezték be, és ahogy azt Bozai István városgondnoktól megtudtuk, amennyiben szükséges, kedden éjjel folytatják a munkát.

Súlyos balesetek is voltak Fejér megyében

A megyében több baleset történt kedden. Az 1-es főúton Bicskénél egy ember életét vesztette, ketten súlyosan megsérültek, amikor két személygépkocsi ütközött.

Drámai kép az árokba csúszott kamionról és a kamion alá szorult gépjárműről a 8-as úton, Csórnál
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Móron egy személygépkocsi árokba csúszott, majd felborult. A sofőr és utasa komolyabb sérülés nélkül úszta meg a balesetet. Zámoly határában lesodródott és beton lámpaoszlopnak ütközött egy személyautó. A balesetben a betonoszlop kitört, de senki nem sérült meg. Délután a 8-as úton Csórnál két kamion és öt személygépkocsi ütközött össze, az autókban utazók közül hat személy könnyű sérüléseket szenvedett. A forgalmat az Iszkaszentgyörgy irányába vezető átkötő útra terelték, ahol újabb ütközés történt, így ott sem lehetett tovább haladni.

Csendes és fagyos a Velencei-tó
Fotós: Majer Tamás

A hét végére megérkezik az enyhébb idő

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerda napközben már csak helyenként, főként a középső megyékben és délen lehet hószállingózás, gyenge havazás. Valamelyest gyengül a szél is, a Nyugat-Dunántúlon továbbra is lehet hófúvás. Szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon –15 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet.

Késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben –15 fok alá csökken a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint csütörtöktől némileg enyhül az időjárás, a hétvégén már 2–4 fok körül alakulnak a napközbeni csúcsértékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában