Rákellenes világnap

2018.02.27. 09:30

Táncos nyílt napot szervezett a pusztaszabolcsi Napraforgó Klub

A tizennégy éve alakult Napraforgó Klub a múlt hét végén szervezett legutóbb rendezvényt a rákellenes világnap alkalmából.

Bokros Judit

Szombaton a mozgás fontosságát, betegségmegelőző szerepét hangsúlyozták a művelődési házban tartott rendezvényen, amelynek szervezője a Napraforgó Klub. Beslényi Ildikó elnököt – aki területi védőnő – megalakulásukról, tevékenységükről kérdeztük. – Klubunk 2004. óta működik, s egy év múlva csatlakoztunk a Magyar Rák-ellenes Ligához. Én 2010-ben lettem tag, mert úgy éreztem, védőnőként ott a helyem, és a családban volt daganatos beteg. Közösségünk alapvetően a gyógyulni szándékozók és az ő családjuk támogatásáért jött létre. A kezdetekkor főleg emlődaganatos hölgyek és önkéntes segítők csatlakoztak, ám időközben bővült a kör. A célunk az egészséges életmód népszerűsítése, a daganatos betegségek megelőzése, korai felismerése – mondta el Ildikó. Amikor csak tudnak, szerveznek orvos-beteg találkozókat, hogy a szabolcsiak helyben kaphassanak tanácsot.

A klub tagjai olykor kirándulnak is –itt például Sárszentágotán jártak Fotó: Napraforgó klub

Programjaik az egész évet lefedik: nyílt napokat rendeznek, részt vesznek a városi egészségnap lebonyolításában, októberben pedig rendszeresen megszervezik a rózsaszín sétát a mellrák elleni küzdelem jegyében. Ilyenkor Pusztaszabolcson is lufikkal vonulnak föl, ami elég látványos és többen csatlakoznak. Kék sétával ugyancsak próbálkoztak már a férfiak egészségvédelme érdekében, ám ez eddig kevésbé volt sikeres – tudtuk meg.

A klub a fiatalokra is figyelmet fordít, az iskolában például tartanak rendhagyó egészségtan órát. Ilyenkor az úgynevezett nyolc figyelmeztető jel kisfilm segítségével, oktatócsomaggal hívják föl a diákok figyelmét a daganatos betegségek korai felismerésére. Meghirdetik továbbá a tiszta porta, rendes ház versenyt, hiszen az egészséges életmód szempontjából fontos a környezet, ahol élünk. A múlt szombati, Mozgással a daganatok ellen című esemény szintén nyílt nap volt. Itt felléptek a Pusztaszabolcsi Szabad-idő Sportegyesület „Könnyű Léptek” Versenytánc Szakosztályának gyermek tagjai, s táncház is volt. Mindezekért a klubvezető köszönetét fejezte ki. Egyben invitált a következő hasonló alkalomra, ami április 28-án lesz, a nemzeti rákellenes nap apropóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában