Hekkel Aranka

2018.02.09. 08:00

A szülőfalu varázsa, avagy a gyermekkori álmok végül megvalósultak

Ír, szerkeszt, fest, rajzol, internetes irodalmi és művészeti csoportot vezet, most pedig egyesületet alapít. Utóbbinak a bírósági bejegyzése folyamatban van.

Szabó Zoltán

hjhjhj

Emellett múlhatatlan nosztalgiát érez szülőfaluja, Seregélyes iránt Hekkel Aranka. Ott élt 24 éves koráig, aztán az élet és a párja Fehérvárra rendelte, de azt állítja: örökös honvágya van, és kedveli ugyan a várost, de nem tudott igazán gyökeret verni. Ő Seregélyesre szokott hazajárni, az az igazi otthona.

- Szép emlékeim vannak a faluról, máig visszajárok. Tavaly volt az 55 éves általános iskolai osztálytalálkozó, és örömmel találkoztam a régi társaimmal – említi, és hozzáteszi, hogy nagyon boldog gyermekkora volt. Mindenben részt vett, amiben ott, abban az időben lehetett, és már akkor érdekelte a művészet. Festőnek készült, rajztanára szerette volna, ha művészeti pályára megy. Csakhogy öten voltak testvérek, édesapja pék volt, édesanyja női szabó, és a szülők nem tudták vállalni a taníttatását. Kenyeres szakmát kellett választanom, teszi hozzá kicsit szomorkásan. Hivatalnokként élte le az életét. Gyors- és gépíró iskolát végzett, közgazdasági technikumot, és estin, munka mellett végezte a gimnáziumot a Telekiben.

A festés, rajzolás mellett gyerekkorában verseket és főleg meséket írt, melyekhez bábokat készített, a történeteket elő is adta társainak. Sportolt és népi táncolt. Nyolcadikas lett, eljött a pályaválasztás ideje. A Fejér Megyei Népi Együttes egykori művészeti vezetője, Ásó István rendszeresen járt Seregélyesre, táncokat tanítani. Az Állami Népi Együttesnél, Budapesten akkor volt felvétel. A szakember Arankát és egyik társát javasolta, választotta ki. Budapesten járhatott volna középiskolába, ahol képzőművészeti képzés is volt. Akkor viszont a kollégiumi díj jelentett leküzdhetetlen akadályt a szülőknek. Máig fájó pont ez az életemben – fűzi hozzá Aranka, kicsit tán könnyezve is.

Hekkel Aranka, előtte az asztalon az általa írt és szerkesztett könyvek Fotó: Pesti Tamás

Dolgozott, férjhez ment, három gyermeke és négy unokája született. A legkisebb 2016 januárjában Amerikában, a kisebbik lánya ugyanis 18 éve ott él. A nagymama pedig már harmadszor látogatta meg a családot, hónapokat töltött náluk. Voltak ugyan ebből a szempontból csendesebb időszakok, de Hekkel Aranka régóta folyamatosan ír. Főleg verseket. Talán pótlékként, mondja ő.

Már a 6. évébe lépett az általa kezdeményezett, vezetett Aranycsillag Irodalmi és Művészeti Internetes Csoport. 2012-ben kezdte publikálni verseit a világhálón, és többen felfigyeltek írásaira. Tóth-Hekkel Arany néven közölte a verseit, és ennek is megvan a maga seregélyesi családi története, a név a felmenőktől eredeztethető. Megalapította a csoportot, amely kezdetben irodalmi volt, tavaly azonban nyitottak, és a „művészeti” is bekerült az elnevezésbe. Már körülbelül 1300 tagjuk van. Nagy ünnepséget rendeztek 2017-ben az ötéves fennállás alkalmából. Nagyon sokan eljöttek az ország minden részéből Fehérvárra, pályázatot is kiírtak, mindenféle műfajban, művészeti ágban. Rengeteg pályamű érkezett, amelyeket zsűriztek. Dévai Nagy Kamilla énekművész például a zene kategóriában. A legjobbakat pedig antológiába szerkesztette Aranka, amely Lélektükör néven tavaly jelent meg. S hogy „testet öltsenek”, ne csak a virtuális térben létezzenek, megalakítják a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületét. Nemzetközi, mert az Aranycsillagban vannak erdélyiek, felvidékiek is. Az egyesület egyik legfontosabb célja a hagyományőrzés.

Két önálló kötete jelent meg Arankának, Tóth-Hekkel Aranynak. Az első 2014-ben, Vándorutam piramisa címmel. Amerikai vándoréveit, életét idézi meg prózaversekbe foglalva. Az ezredfordulón ugyanis munkanélküli lett, és előbb egy évig Bécsben, majd a tengerentúlon próbált szerencsét. Családoknál dolgozott. Összesen tíz évet töltött Amerikában. A másik, válogatott verseket tartalmazó, Hetvenkedő idő című könyve 2016-ban jelent meg.

Emellett fest, rajzol („Egy kiállításra való anyagom van.” ), ír, szervez. Rengeteg, kiadatlan írása van. Hazajár Seregélyesre, örül szülőfaluja gyarapodásának. Volt ott könyvbemutatója, rendezett kiállítást. Jó kapcsolatban van Horváth Sándor polgármesterrel, aki ígérte támogatását. Szóba került, hogy egy helyiséget kaphatna a művelődési központban. Nagyon örülne neki, hiszen otthon lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában