állami támogatás

2018.02.16. 07:00

Százhatvanmilliót kap a jobb vízminőségért Vértesacsa

Az állam vállalta magára annak a 160 millió forintos beruházásnak a költségeit, amelyet a víz minőségének javítására indítanak a faluban.

Borsányi Bea

k

A magyar állam 160 millió forintos beruházás költségeit vállalta magára azért, hogy jobb minőségű ivóvíz legyen Vértesacsán. Tessely Zoltán, Fejér megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője egy fórumon beszélt a részletekről. A politikus kiemelte, hogy Vértesacsa, a kétszáz millió forintos éves költségvetésű település az elmúlt hét év alatt több mint két teljes év költségvetésének megfelelő állami támogatásban részesülhetett. Mindezekről részletes tájékoztatás hangzott el.

– A tiszta, emberi fogyasztásra alkalmas, jó minőségű csapvíz nem mindenhol olyan természetes dolog, mint Magyarország nagy részén, és amilyen az lesz a közeljövőben már itt Vértesacsán is – mondta Tessely Zoltán Fejér megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője azon a fórumon, amelyet a beruházás részleteiről és hátteréről tartottak Vértesacsán. Ennek kapcsán a képviselő kiemelte, hogy Vértesacsa, a kétszáz millió forintos éves költségvetésű település az elmúlt hét év alatt több mint két teljes év költségvetésének megfelelő állami támogatásban részesülhetett.

Melyek voltak ezek a támogatások?

Egy hetvenhárom millió forintos beruházásból épületenergetikai szempontból teljesen megújulhatott az iskola épülete: új hőszigetelést és nyílászárókat kapott, és a fűtés energiahatékonysága is javult, korszerűsödött. A katolikus templom felújítására tizenöt millió forint, a reformátusra négy és félmillió forint, a gyülekezeti házéra kettő millió forint jutott. Kétszer négyszázezer forint felhasználásával pedig üdülhettek a gyermekek.

Mindezeken túlmenően, amikor nehéz helyzetben volt a falu, akkor egy vis maior támogatásból tizenhárom és fél millió forintot nyerhetett el a település.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő tájékoztatta a fórum résztvevőit

A Területi Operatív Program kereteiből ötvenöt millió forintot kapott Vértesacsa a bölcsőde és az óvoda felújítására, és a legutolsó pályázat révén az Emberi Erőforrás Területi Operatív Program kereteiből hetvenöt millió forint kerülhetett a faluba.

Tessely Zoltán egyben felidézte a Fejér megye 3. számú választókerületét érintő, több mint 60 milliárd forint összértékű Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztéseket is. Így szóba került a Velencei-tavi partfal, Váli-völgy és a Szent László-patak vízrendezése, az ivóvízminőség javítása Vértesacsán kívül Pátkán és Martonvásár-Erdőháton, valamint a szennyvízhálózat fejlesztése a választókerület 17 településén. Ezen felül megtörtént a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése, nemzeti parki fejlesztések, illetve olyan épületenergetikai fejlesztések, mint a már említett, a közelmúltban átadott református iskola épületének energetikai korszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában