SZABADBATTYÁN, HANTOS

2018.02.19. 08:30

Süss kurcinát, űzd el a telet!

Hantoson kurcinát sütöttek a népek szombaton. Szabadbattyánban, a jelmezes farsangon a telet búcsúztatták.

V. Varga József

Amint a Magyar Néprajzi Lexikonban áll: a kurcina töpörtyűt jelent, de egyes vidékeken pörcöt, kisült szalonnát is. A Hantosi Kurcina Fesztivált (azaz: töpörtyűsütő versenyt) hatodik alkalommal rendezték meg a hétvégén a művelődési háznál.

Fotó: V. Varga József

 

A zsűri – Sárdy Gyula vendéglős vezetésével – nemcsak a „versenyműveket”, hanem a csapatok megjelenését, öltözékét, asztalrendjét is értékelte. Védőital (pálinka, bor) fogyasztását nem tették kötelezővé, de erősen ajánlották. A díjakat Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Fischer József polgármester és Koncz Mária, a művelődési ház vezetője adta át. Az első helyet a hantosi Ön Már a Bika gárda érdemelte ki, megelőzve az ugyancsak hantosi Sün Gyuri Tavasza és a nagylóki B.K.V. (Berecz, Killer, Varga) alakulatát. A legjobb dekoráció különdíját két sárosdi különítmény kapta: a Fivérek és a Kézművesek.

Fotó: V. Varga József

A szabadbattyáni általános iskola szombati műsoros farsangi délutánján most a felső tagozatosok öltöztek jelmezbe, és adták elő vidám, zenés-táncos produkcióikat (jövőre az alsósok jönnek). A végzős diákok pompás nyitótáncát alternatív tornaóra, black and white illusionist dance, western buli, iskolabörtön, takarítóbrigád, battyáni nagycirkusz, időutazás és street fighter show követte.

 

A programok meglepetésprodukciókkal folytatódtak: az ötödik osztályos Puska Patrícia énekelt, majd a Drop the Beat felnőtt tánccsoport lépett színre. A felső tagozatos pedagógusok nagy átváltozással szolgáltak, élükön Ekler Zoltán igazgatóval. Béke! – hirdette a hippi korszakot idéző zenés-táncos műsoruk. A tombolát diszkó követte.

Borítóképen: Kurcinafesztivál – asztaldekorációk seregszemléje Fotó: V. Varga József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában