Zöldjárat, avagy rendhagyó óra

2018.02.14. 06:45

Kiemelt hely jut a természettudományos ismereteknek Soponyán

Nem először szerveznek programokat természettudományos témakörben a soponyai általános iskolában.

Hollósi Lászlóné, Szanyi-Nagy Judit

A környezettudatosság nagy hangsúlyt kap

Fotó: Hollósi Lászlóné

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között? A TV vagy a hűtőgép fogyaszt több áramot? Hogyan lehet ezeket az energiaforrásokat környezettudatosan felhasználni – és egyáltalán: miért fontos mindez?

Ezekre a kérdésekre kaphattak választ a soponyai Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatos tanulói azon a – rendhagyó kísérletekkel gazdagított – természettudományi órán, amely a „Zöldjárat” program keretében jöhetett létre.

A diákok is részt vehettek érdekes kísérletekben. Megtapasztalhatták például, hogy ha a cseppfolyós nitrogén közeledik az ember bőréhez, az elkezd hevesen forrni, de akkora mennyiségű gáz és nyomás keletkezik belőle, hogy az nem engedi a folyadékot az ember bőréhez.

A tanóra célja az volt, hogy a gyerekek megismerjék a megújuló energiaforrások hasznosításában rejlő lehetőségeket és azok jelentőségét a jövőre nézve.

A környezettudatosság nagy hangsúlyt kap
Fotós: Hollósi Lászlóné

Ökoiskolaként az intézményben kiemelkedő szerepet kap a fenntarthatóságra, környezetvédelemre nevelés, melyet többek között rendhagyó tanórákkal, tanulmányi versenyekkel vagy kirándulásokkal igyekeznek megteremteni az intézményvezetők és a pedagógusok. Persze a szemléletmód a mindennapi oktatási színtérben is folyamatosan megtalálható...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában