Ökocentrum

2018.02.08. 20:41

Ingyenesen látogatható a nyugalom szigete Soponya határában

Fej felett átívelő fák, bogárzúgás, madárcsicsergés és közeli nagyvadak: az ingyenesen látogatható Soponyai Ökocentrum a nyugalom szigete.

Szanyi-Nagy Judit

Véninger Eszter (j) erdeiiskola-vezető múzeumi foglalkozást tart

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A Soponyát Abával összekötő út mentén húzódik a Soponyai Ökocentrum területe, amely a téli időszakban 16 óráig, várhatóan márciustól pedig 19 óráig áll az érdeklődő látogatók rendelkezésére – tudtuk meg Véninger Eszter erdeiiskola-vezetőtől.

- A nagyvadkertben szarvasokkal, őzekkel, vaddisznóval találkozhatnak az érdeklődők. A szárnyasvadakhoz is kisétálhatnak, ott vadlibákat, tőkés récét, fácánokat, hobbiállatként emukat és kuriózumként vadpulykát figyelhetnek meg. Emellett van még egy horgásztavunk is, ahol a madarakat fürkészhetik a magaslesről az ideérkezők – mondja a szakértő.

A helyszín erdei iskolaként is népszerű: óvodások, iskolások és pedagógusok is rendszeresen részt vesznek az itt szervezett programokon.

- Az erdei iskola eredetileg többnapos foglalkozásokat takart, mára kicsit átalakult a fogalom. Lényege, hogy a szervezők a szabad ég alatt tartsák meg a foglalkozásokat, melyek alapja a környezetpedagógia, a környezeti nevelés és a fenntartható fejlődésre való nevelés – részletezi Eszter.

Véninger Eszter (j) erdeiiskola-vezető múzeumi foglalkozást tart
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

A szakvezetést nem igénylő látogatókat információs táblák segítik az eligazodásban: ők a területen a helyszínről és az élőlényekről egyaránt olvashatnak a tájékoztató felületeken. A park rendszeres látogatói a kálozi, székesfehérvári és természetesen a soponyai lakosok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában