borverseny

2018.02.28. 08:30

A móri borvidék nedűit mustrálták

A Móri Borvidék utolsó mustrája igen népszerűnek bizonyult: több mint 80 borász, illetve vendég volt jelen ezen az estén.

SIS

A jelenlevők szebbnél szebb borokat kóstolhattak, jó hangulatban. A borvidék növekvő népszerűségét jelzi, hogy a rendezvényen vendégként ott volt a Magyar Borszakírók Körének két tagja is.

Összesen 29 tételt ízlelhettek meg a jelen lévők, nyitányként a borvidék zászlós borát, 4 Ezerjót, majd jöttek sorban a többiek. Két, három bor volt, amelyiket inkább közepesnek lehetett nevezni, de a többi a jó, vagy néhány a kiváló kategóriába sorolható. De milyen volt az előző 5 mustra, a két móri, a zámolyi, a csákberényi, és a csókakői?

– A mustra hagyománya 2001 óta létezik, azóta az év első két hónapja erről szól a vidék boros gazdáinak. Ahogy telnek az évek, egyre inkább megértik a borászok egymást, egyre jobb tanácsokat adnak egymásnak. Mindezeknek a pozitív hatásaként, megfejelve a 2017-es évjárattal, jó borokat kóstolhattunk, egyre kevesebb negatív kritikát kellett megfogalmazni. Kijelenthetem, általában vagy a jó, vagy a még jobbról vitatkozhattunk ezen estéken. Persze találkozhattunk borhibákkal, elsősorban a fiatalok esetében, de biztos, hogy néhány év múlva ők is előrelépnek – jelentette ki Sáfrán András, a Móri Hegyközség alelnöke.

Kértem, hogy értékelje a 4 helyszín bormustráinak a tapasztalatait.

A móri 3 alkalomról elmondta, azok a borászok, akik árbevétellel rendelkeznek hibátlan, egészséges, jó ízvilágú, zamatos nedűket hoztak a mustrákra. A kistermelőknél voltak dolgok, amelyeket még meg kell tanulniuk. Zámoly esetében is ugyanezt tudta elmondani, a jók mellett volt néhány hiányosság, szakmai félreértés, de ezeket megbeszélték.

Csákberényben 29 borminta közül egyre mondták a bírálók, hogy beteg, a többi az vagy jó, vagy még jobb volt, a 85 fős társaság legnagyobb örömére. Csókakőn idén különösen kitettek magukért a gazdák, egy-két esettől eltekintve mindenki elégedett lehetett a terméssel.

Móron és környékén minden jó, ha jó a bor. Ezzel idén sem lesz gond!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában