Wekerle napokat, Ezerjó ünnepet is rendeznek

2018.02.25. 08:00

Milliárdokat költenek fejlesztésre Móron

Szerdán a móri önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a kisváros idei költségvetését. A büdzsé főösszege 7,154 milliárd forint, ezen belül fejlesztésre 3,152 milliárd forint jut.

B. Kiss László

Fenyves Péter: Az idei a megbecsülés költségvetése is

Fotó: Hrubos Zsolt

A Mór fejlesztésre fordítandó milliárdok, amelyek a költségvetés főösszegének 42 százalékát teszik ki, teljes egészében pályázati forrásból származnak. A önkormányzat ugyanis 19 uniós és 2 hazai forrásból finanszírozott pályázatot nyert meg – mondta el lapunk érdeklődésére Fenyves Péter polgármester.

A működési bevételek fedezik a kiadásokat, 30 millió forint ezen bevételekből még fejlesztésre is jut.

Az iparűzési adóból 1,925 milliárd forint bevétellel kalkulálnak. Ez kevesebb, mint tavaly vagy tavalyelőtt, amit a Lear móri gyárának leállítása magyaráz. Három másik cég ugyanakkor összesen 19 ezer négyzetméterrel bővítette gyártófelületét, de – mivel óvatosan terveztek – ezzel még számoltak az idei iparűzési adónál – mondta az elöljáró.

Fenyves Péter: Az idei a megbecsülés költségvetése is
Fotós: Hrubos Zsolt

Az intézmények működésének magas színvonala és a kiemelkedően jó szociális ellátás vívmányai idén is megmaradnak

Például várhatóan 180 helybeli újszülött kapja majd meg ingyenesen a rotavírus elleni védőoltást, az első lakás megvásárlásához pedig akár kétmillió forint kamatmentes hitelt is kaphatnak tízéves futamidőre az önkormányzattól a móri párok.

A számos, tervezett fejlesztés közül kiemelkedik a piac átépítése. A városház mögött elterülő területen – miként arról már hírt adtunk – mélygarázs, vásárcsarnok és közösségi tér épül, a térség Deák utca felőli homlokzatát pedig átépítik.

Útjavítás, bölcsőde, egészségügy

„Kisimulnak” a városon átvezető állami utak is, a gimnáziumnál pedig körforgalom is épül – derült ki a polgármester által elmondottakból. Új bölcsődei csoportokat terveznek indítani, és a volt véradó állomás épületébe költöznek át a házi gyermekorvosok és a védőnők.

Hagyományok, jeles napok

Újabbakkal gyarapodnak Mór megszokott jeles eseményei. Nyertes pályázatnak köszönhetően rendezik meg a november végén a Wekerle-napokat, és májusban az Ezerjó ünnepet.

Wekerle Sándor, a dualizmus kiemelkedő politikusa Móron született, az ő emlékét kívánják őrizni, ápolni a megrendezendő vetélkedővel, illetve a Wekerle Alapítvány által első ízben kiadandó díjjal is, amelyben a városban dolgozó fiatal mérnök, illetve közgazdász részesül majd. Az Ezerjó ünnep pedig a Móri borvidék zászlósbora előtt történő tisztelgés alkalma lesz.

Az idei a megbecsülés költségvetése. A polgármesteri hivatalban dolgozók illetményalapját – 41 500-ról – 44 800 forintra emelik, az oktatási-nevelési intézmények és a szociális terület dolgozói pedig átlagosan 200 000 forint juttatásban részesülnek az önkormányzat jóvoltából

– mondta el Fenyves Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában