Négyre nőtt a számuk

2018.02.24. 17:46

Tiszteletbeli Borbarát Hölgy lett Móron Bogyay Katalin

A móri Borbarát Hölgyek Egyesületének tiszteletbeli tagjává avatták Bogyay Katalin nagykövetet, aki hazánk állandó képviselője az ENSZ-nél.

B. Kiss László

Bogyay Katatin a Borbarát Hölgyek koszorújában a szombat délelőtti ünnepségen

Fotó: Hrubos Zsolt

Bogyay Katalin édesapja Móron volt háziorvos, a magyar kultúrdiplomácia nagyasszonya pedig 18 éves koráig a szülői házban élt. Középiskolai tanulmányait is a móri gimnáziumban végezte. A Móri Borbarát Hölgyek Egyesületét 2000-ben alakították, a civil szervezet célja a kulturált borfogyasztás, a kiváló móri nedűk népszerűsítése, illetve a hagyományápolás. A Borbarát Hölgyeknek eddig három tiszteletbeli tagja volt, Sáfrán Andrásné, Simon M. Veronika és Némethné Utry Edit után Bogyay Katalin lett a negyedik. A szertartást szombaton tartották.

Bogyay Katalin a borbarát hölgyek koszorújában a szombat délelőtti ünnepségen
Fotós: Hrubos Zsolt

Bár az egyesület tagjai sokfélék, összeköti őket a tenni akarás. Működésük 18 éve alatt a sikerek mellett voltak hullámvölgyek is, de mostanra elmondható: az egyesületet ismerik és elismerik – fogalmazott az ünnepségen Bäcker Zsuzsanna, a Borbarát Hölgyek elnöke. A szervezet nevéhez fűződik a móri Ezerjó fiú bornapi köszöntése, illetve közreműködnek a boros ételek főzőversenyének, az Ezerjó fakanál forgatónak a megrendezésében is. (A móri legenda szerint, annak a párnak, aki ezerjót iszik, fiúgyermeke születik. A bornapok alkalmával köszöntik azokat az egy éves fiúcskákat, akiknek a szülei az előző évben Móron jártak. Ezen alkalmakkor a Lamberg-kastély kertjében álló Teremtés kútjából ezerjó folyik.)

Bogyay Katatin a Borbarát Hölgyek koszorújában a szombat délelőtti ünnepségen
Fotós: Hrubos Zsolt

Bogyay Katalint Törő Gábor országgyűlési képviselő és Fenyves Péter polgármester is köszöntötte, az avatón Török Anita népdalokat énekelt, s elhangzott a helybeli fiatalember, Lepsényi Bálint verse is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában