Riasztás Fejérben is

2018.02.21. 15:30

A tél most vág vissza!

Sokan, sokféleképpen elűzték, de valami félreértés történt. Nem ment el. Sőt, visszavágott. Mármint a tél. Az időjárás télies, a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

V. Varga József

Fotó: Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású havazás, havas eső várható. Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós utakra, csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

A dunántúli megyékben, főleg délen hétfő este óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett területeken időben elvégezte a szükséges megelőző szórásokat, és a havazás óta folyamatosan dolgozik a hóeltakarítási munkákon is.

Amint megtudtuk: a gyorsforgalmi utak, a fő- és mellékutak mindenhol járhatók, de a Dunántúl déli és nyugati részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ott még átmenetileg lehet havas, latyakos szakaszokra számítani. A látási viszonyok általában mindenhol jók.

A hőmérséklet –6 és +6 fok között alakul, fagypont alatti értékeket jellemzően az ország északi felén, a magasabban fekvő területeken mértek.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu-n olvashatnak.

A Magyar Közút összesítése alapján mintegy 330 munkagép végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat folyamatos rotációban az országos közúthálózaton.

A preventív beavatkozásokat valamennyi területen elvégezték, kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki. A hóeltakarítási munkákat ütemezetten látja el a társaság, első körben a gyorsforgalmi és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30–50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás mintegy 2–5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni.

A nedves, csúszós útfelületek miatt lassul a forgalom, bekövetkezhetnek kisebb-nagyobb balesetek, hosszabbodik a menetidő. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

A közútkezelő szakembereinek folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan télies útviszonyok lehetnek egyes térségekben, ezért a társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján keddtől péntekig az ország Dunától nyugatra eső területein jelentős mennyiségű friss hó várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában