Hangulatos hegymenet

2018.02.26. 12:30

Nyitott pincék napja volt szikrázó napsütésben, a soponyai szőlőhegyen

A Soponyai Hegyközségi Egyesület és a Soponyai Borgenerálisok Borrendje ötödik nyitott pincék rendezvényét tartotta szombaton, a szőlőhegyen. A borbarátok a borháztól indultak a hegymenetre, és oda is tértek meg vacsorára.

V. Varga József

Baranyai Attila (j) vegyes fehérrel kínálja Fehér Attilát

Fotó: V. Varga József

A bázisnál, azaz a soponyai borháznál Ulcz Gyula, a hegyközségi egyesület elnöke, a borgenerálisok borrendjének nagymestere fogadta és köszöntötte a derék kompániát. Jó szóval, borral és elemó­zsiával.

Borbarátaik Dégről, Kálozról, Kőszárhegyről, Lepsényből, Polgárdiból, Sárbogárdról, Soponyáról, Szabadbattyánból valamint Tácról érkeztek a téli boros túrára. A szőlőhegy jellemző borfajtája a királyleányka, az olaszrizling és a generosa – hangzott el a rövid, ám tartalmas bemutatkozás alkalmával.

A nyitott pincék mintegy az új esztendő nyitánya a helyi és környékbeli szőlős- és borosgazdák körében, azután a májusi Szent Orbán-napi borversenyük jön sorra, az évet pedig a novemberi Szent Márton-napi bormustrával zárják majd.

A derék kompánia aztán Kovács Mihály „bandagazda” szavára figyelmezett, ugyanis Mihály koordinálta a menetet: merre is tartson a gyalogos karaván. „Urak, a poharatokra vigyázzatok!” – hangzott az intelem. „Ha elveszik, az esti marhapörkölt-vacsoránál szomjan maradtok…”

Baranyai Attila (j) vegyes fehérrel kínálja Fehér Attilát
Fotós: V. Varga József

„Üres pohárnak bolond a gazdája!” – ezt már az egyik koma jegyezte meg Ferdinánd János és veje, Baranyai Attila pincéjénél. A sorban aztán a Schlett-, a Nagy-, az Osváth-, az Ulcz-, a Kiss-, a Szabó- és a Kovács-pince következett. A fehérvári, kálozi Kaszala Jenő vidám rigmusaira derűsen koccintottak a népek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában