Lánglovagok

2018.02.06. 14:41

Együttműködésben alakult újjá a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ismét működik önkéntes tűzoltóság három település közreműködésével, Martonvásár központtal.

FMH

Fotó: az önkéntes egyesület

Amint azt a város honlapjáról megtudtuk: tíz lelkes önkéntesnek köszönhetően alakult újjá a 2012-ben megszűnt Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület Martonvásár, Tordas és Ráckeresztúr együttműködésében. Az egyesületet még 2017. november 13-án vették hivatalosan nyilvántartásba, az elmúlt hetekben pedig erőteljesebb lett a tagtoborzás, a támogatók felkutatása és az eszközbeszerzések tervezése.

Az egyesület önkéntes tűzoltói már negyvenen vannak, s a tagok közel fele rendelkezik tűzoltó szakmai képesítéssel és tapasztalattal. Az idei legfontosabb cél, hogy mindhárom település rendelkezzen legalább egy-egy kisméretű, gyorsan bevethető felszerelés-szállító járművel. Ezekkel már biztosítható a különféle eszközök és a tűzoltók beavatkozási helyszínre juttatása. Távolabbi cél, hogy Martonvásáron egy gépjárműfecskendő is készenlétben álljon, ezzel tovább erősítve a három település és a térség biztonságát. Az eszközbeszerzések érdekében a Marton ÖTE különféle pályázatokon kíván részt venni és támogatókra is számít, az alapvető működési költségeiket viszont a helyi önkormányzatokkal együttműködve szeretnék előteremteni.

A működéshez a martonvásári önkormányzat is hozzájárul. Az egyesület rendelkezik más tűzoltóságoktól kapott, több millió forint értékű használt és új felszereléssel, s további adományoknak köszönhetően máris számos eredményt tud felmutatni. Beszereztek például felszerelést szállító kishaszon-gépjárművet, hamarosan tűzoltó szakfelszerelésekkel, védőeszközökkel, illetve különféle nagy értékű műszaki-mentő egységekkel – például hidraulikus feszítő-vágó berendezéssel, szivattyúval, láncfűrésszel – állnak készenlétben. A tűzoltó képesítéssel nem rendelkező tagok szakmai munkába történő bekapcsolódása érdekében „önkéntes tűzoltó alaptanfolyamot” szerveztek, ennek záróvizsgájára április 7-én kerül sor.

Fotós: az önkéntes egyesület

Az elmúlt hónapok során megteremtett feltételeknek köszönhetően együttműködési megállapodást kötöttek az érdi hivatásos tűzoltó parancsnoksággal. Ez alapján az önkéntes tűzoltók 2018. február 15-től riaszthatóak Martonvásár, Tordas és Ráckeresztúr területére.

A helyi önkéntes tűzoltósági erők létrejöttével a rövidebb vonulási időnek, illetve az alapos helyismeretnek köszönhetően korábban kaphatnak segítséget a kárt szenvedők. A helyi tűzoltók jelentős segítséget tudnak nyújtani a hivatásos erőknek, s ott van még a közösségformáló hatás – utóbbi rendezvényeken, bemutatókon nyilvánul meg.

Mivel Martonvásáron jelentős hagyománya van az önkéntes tűzoltó mozgalomnak, így az első szervezet 1888. évi megalakulásának 130. évfordulóját ismét méltó módon ünnepelhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában