Friss ízek, illatok

2018.02.25. 10:00

Bormustrát tartottak Kisfaludon

Január és február a bormustrák hónapja, az új borokat mustrálják, borászok és szakértők igyekeznek segíteni egymást. Nemrégiben Kisfaludon rendeztek ilyet. Nagy sikerrel.

Silye Sándor

Lepsényi Miklós (balra) kóstolja az egyik friss bormintát

Fotó: Silye Sándor

A kultúra házában akkor és ott a borkultúra oltárán áldoztak bemutatott termékeikkel Kisfalud és környéke termelői. A fő helyen a szakértők, Renner László, Pánczél József és Lics Balázs borászok, borbírálók ültek, és mondták a magukét a bemutatott termékekről. Ezúttal tizenegyedik alkalommal rendezték meg a bemutatót. Sárköziné Manner Magdolna, a művelődési ház akkori vezetője, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend alapító tagja indította útjára a sorozatot. Összeszedte a helyi borkészítőket, összejöttek, megmerítették magukat. Már akkor Renner László és a borlovagrend borászai irányították az összejövetelt, és azóta folyamatosan találkoznak, hiszen a helyi gazdák igénylik a segítséget. Mert ennek megvan az eredménye.

- Nagyon sokat fejlődtek az elmúlt esztendőkben az itteni borkészítők, idén is sok szép terméket kóstolhattunk – értékelt Pánczél József.

Lepsényi Miklós (balra) kóstolja az egyik friss bormintát
Fotós: Silye Sándor

De nem csupán a mustrákból áll a helyi klub léte: évközben előadásokat tartanak, novemberben újborbált szerveznek, kirándulásaik célpontjai a környék borászatai, és arra is figyelnek, hogy családi eseménnyé váljanak eme alkalmak. Közösség szerveződött a bor köré a Székesfehérvár melletti településen. A mustrákon a megszokottól eltérő módon zajlanak az események, itt a borkóstolás előtt beszél a termékéről a borász, nem pedig utána. Kisfaludi, börgöndpusztai, pákozdi és mesz-szebbről érkezett borokkal is találkozhattunk a „megmustráltak” között. A kisfaludi klubban több mint húszan vannak, ebből 15 a bort készítő tag. Idén 22 bor került „terítékre”: 13 fehér, 5 rozé és 4 vörös. A közösség léte a legnagyobb nyereség, a borok meg szerencsére fejlődnek.

Kilenc „aranyos” rozé Fejérből

Minden évben, hagyományosan Kunszentmiklóson rendezik meg az országos rozébor-versenyt. Az új rozék jól vizsgáztak, és még jobbak lesznek az előttünk álló hónapokban. Fejér megyében a borászok rendre szép sikereket érnek el e viadalon. Nem volt ez másképp ebben az esztendőben sem, Fejér 9 arany- és 6 ezüstérmet szerzett. Az agárdi Csóbor Jenő két aranyérmet nyert, a Fehérváron élő, de a szőlőit a Balaton-parton termelő Feind Péter két bora lett aranyérmes. A legfényesebb érmet kapta még Fejérből a pázmándi Bayer Gábor, az Etyeki kúria, L. Simon László csapatának nedűje, illetve a Törley két rozé pezsgője. Ezüstérmet kapott: az agárdi L. Simon László két rozéja, Feind Péter, az etyeki Kertész Zoltán, a pákozdi Lics Balázs, a móri Molnár Pál terméke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában