A kislakások ideális bútora

2018.02.01. 10:00

Kanapé, több szerepben

Nincs jobb annál, mint amikor egy kényelmes kanapén ücsörögve beszélgethetünk, tévét nézhetünk... Ám a kisebb lakásokban a legtöbbször fekvőhellyé alakítható ülőalkalmatosságra van szükség.

Gábor Gina

kanapé

Forrás: shutterstock

Sok mindent végig kell gondolnunk mielőtt kanapét vásárolunk, főleg ha többfunkciós darabra szeretnénk szert tenni... A kisebb lakásokban élők ugyanis nem csupán egy mutatós, kényelmes ülőgarnitúrára vágynak, hanem olyan bútorra, ami egyfelől a nappali éke – ám éjjel ággyá is alakítható. Sőt, az az igazi, ha még az ágynemű tárolására is alkalmas. Ráadásul manapság az is fontos szempont, hogy a kanapéból minél egyszerűbben – szinte egy mozdulattal – ágyat varázsolhassunk...

Nos, mindenképpen körültekintően kell keresgélnünk, ha a kanapénak egyúttal állandó fekvőhelyként is szolgálnia kell, hiszen nagyon fontos, hogy valóban kipihenjük magunkat.

A párnás darabok előnye, hogy a párnákat eltávolítva azonnal heverőként funkcionál a bútor. Ideális, ha az ágynemű tárolására is van elég helyünk Fotó: Shutterstock

Először is mérjük le pontosan, mekkora helyünk van a bútorra, hiszen sokféle méretű kanapé van forgalomban. No és azt is tudnunk kell, jut-e elegendő helyünk a kanapé kinyitásához. Elvégre az is lényeges, hogy ne kelljen naponta komolyan átrendezni a szobát a kanapé kinyitásához... Ha naponta alszunk rajta, a legcélszerűbb keresztbe fekvős kanapét választanunk. Csak ez biztosítja, hogy a derekunk, a hátunk alá törésvonal ne kerülhessen.

Éjjel egy mozdulattal nyitható Fotó: Shutterstock

A legideálisabbak azok a kanapék, amelyeknek a fekvőfelülete olyan speciális, rugós matrac, ami biztosítja az egészséges gerinc megfelelő alátámasztását. A testsúly nagy része a matrac középső részén helyezkedik el, ezért ott szükség van a matrac megerősítésére. Az igazán igényes kanapéágyak már gerincvédő zónával készülnek. Az efféle bútorok alkalmasak arra is, hogy ne csupán alkalmi vendégágyként, hanem állandóan használható alvóhelyként funkcionálhassanak. Az igazán kényelmes kanapéágyakhoz legalább két méternyi hely kell. Ha szűk a tér, érdemes inkább karfa nélküli kanapét alkalmazni, amit párnák díszíthetnek. Divatosak lettek a levehető párnás háttámlák, de rengeteg fix, hagyományos kialakítású darabot is kínálnak. A párnás darabok előnye, hogy a párnákat eltávolítva azonnal heverőként funkcionál a bútor, a fix háttámlások viszont jobb tartást biztosítanak a hátnak ülés közben. Ha szélesebb a helyünk, karfás bútort is választhatunk: a karfák jellegzetesebbé is varázsolják a bútort.

Nappal jólesik rajta ücsörögni...

Fontos elvárás, hogy az ülés is kényelmes legyen a kanapén. Ehhez az kell, hogy a derekunk jól támaszkodjon a kanapé párnáihoz vagy háttámlájához. Ezért nem mindegy, milyen a beülő mélység, az a távolság, amely a kanapé elejétől a háttámláig húzódik. Akkor érezzük az ülőhelyet a legkiválóbbnak, ha ez a távolság megegyezik a combunk hosszával, vagy egy kicsit nagyobb annál – feltéve, ha valaki szereti azokat az ülőbútorokat, amik szinte „elnyelik” azt, aki rátelepszik. Lényeges kérdés az ülőfelület magassága is, ez általában 45 centiméter körül alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában