honvággyal tarkítva

2018.01.08. 10:00

Hogy a világot igazán meglásd el kell utazni külföldre

Világot látni, megtapasztalni – ezért indultak útnak a külföldi munkát keresők.

Szanyi-Nagy Judit

Tenerife

Almádi Anita egy Barcelonától 20 kilométerre fekvő kis faluban próbált szerencsét angoltanárként. Mint mondja, a spanyol iskolák angolnyelv-oktatása hagy maga után némi kívánnivalót, holott a gyermekek – tapasztalata szerint – fogékonyak a nyelvre, nyelvtanulásra.

Bár a fehérvári lány imádja Spanyolországot, hiányzott neki a család, a barátok és az itthoni légkör, így júliusban hazaköltözött, és idén már Székesfehérváron vállalt munkát tanárként.

Azonban a szintén fehérvári Micskó Melani még mindig Tenerifén dolgozik, a párjával együtt. Ők ezen a szigeten tervezik megteremteni az alapokat a jövőjükhöz, s azt követően (tapasztaltan) folytatni az üzletet Magyarországon. Ahogyan fogalmaz: a mostani állomás után érzi, hogy bármi sikerülhet nekik.

Csakúgy, mint az Ausztriában saját vállalkozást indító Rauh házaspárnak, akik egy dizájnos sportklubot nyitottak közel a magyar határhoz. A páros hölgy tagja, Flaisz-Rauh Vivien korán elindult szerencsét próbálni, és már több külföldi állomást is maga mögött tudhat.

A Tibidabo-hegyről csodás kilátás nyílik Barcelonára – ez volt Anita egyik kedvenc helyszíne

Micskó Melani a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumban végzett, német-média szakon. A középiskolai tanulmányait idén júliusban fejezte be, ezt követően utazott párjával Tenerifére.

– Hallottuk, hogy pénzkeresésre tökéletes ez a hely, hiszen a gyönyörű sziget egy jó gazdasággal rendelkező, jó turistaközpont. Ráadásul biztonságosabbnak is mondható, mint bármely más hely jelen pillanatban Európában. Először egy itt élő ismerős ajánlotta fel, hogy segít, de hamar rájöttünk: nem olyan nehéz új életet kezdeni itt, mint amennyire először gondoltuk – meséli Melani.

A mindennapjait kezdetben reggeltől estig a párjával töltötte: nem csak egy helyen laktak, együtt is dolgoztak.

– Amikor kiérkeztünk, egy ír pubban találtunk munkát mindketten. Ő a pultos volt, én pedig a PR-os, együtt keltünk, nyitottunk, dolgoztunk és végeztünk. Más nem is dolgozott ott rajtunk kívül. Azonban egy nagy, de ígéretes változás jött az életünkbe. Most egy ékszerboltban kezdtem el dolgozni, egy tapasztalt szabadkai ékszertervezővel, aki valójában szerb, de magyarul beszél. Ez megkönnyíti a dolgomat, hiszen, hogy őszinte legyek, a kanáriak nem túl barátságosak azokkal a külföldi munkakeresőkkel, akik nem beszélnek spanyolul – részletezi.

Az Afrika szomszédságában található, közigazgatásilag amúgy Spanyolországhoz tartozó Tenerifén vállalt munkát párjával a középiskolában frissen végzett Micskó Melani. A lány nem bánta meg döntését, úgy véli, a szigeten egy biztos alapot szerezhet ahhoz, hogy aztán Magyarországon folytassa álmai megvalósítását, és boldog életet éljen.

A székesfehérvári Almádi Anita Spanyolországban, azon belül is Barcelonában találta meg számításait. Az ELTE tanítóképzőjén végzett lány már a középiskola mellett elkezdett spanyolul tanulni, majd a főiskolai évek alatt Erasmus-ösztöndíjjal utazott a városba, egy barátnőjével karöltve, 2011-ben. Azonnal szerelembe esett.

Így a diplomát követően ismét kiutaztak Barcelonába, Anita immár au pairként.

– Egy családnál laktam, az ő gyerekeiket tanítottam angolra. Ezért cserébe kaptam szállást, biztosították az étkezést, és egy jelképes összeget is adtak. A családot egy honlapon találtam, és egy Skype-beszélgetést követően utaztam ki hozzájuk – mesél a kezdetekről.

Bár Anita úgy tervezte, csak egy évet tölt Spanyolországban, végül négy éven át dolgozott a családnál, egy Barcelonától 20 kilométerre lévő kisvárosban. 2017 nyarán tért haza végleg – a külföldi életet, munkát tekintve.

Melani és párja, ha tudják, kihasználják Tenerife lehetőségeit

– Eleinte csak au pair voltam, aztán elkezdtem angolt tanítani előbb egy általános iskolában, majd magántanárként. Az eltelt évek alatt harminckét tanítványom volt – meséli, majd rátér a mindennapjaira: – Au pairként reggel segítettem az anyukának reggelit készíteni, megreggeliztünk, majd elkísértem a két kisfiút az iskolába. Ezt követően 9 órától fél 1-ig lényegében szabad voltam, csak fél 1-re kellett az iskolába mennem, hogy onnan elhozzam a gyermekeket. Megebédeltünk, angoloztunk vagy játszottunk, segítettem a házi feladatban, és három órára visszavittem őket az iskolába. Azután már teljesen szabad voltam, így tudtam sportolni, nyelvtanfolyamra járni és magántanárként is érvényesülhettem.

A családdal olyan jó kapcsolatot alakított ki, hogy annak tagjai 2015 nyarán két hétig Magyarországra, így Székesfehérvárra látogattak. A nyarakat Anita amúgy is itthon töltötte, lévén, a gyermekek akkor nem járnak iskolába. Mint mondja, az au pair munka Spanyolországban hétköznapi dolog, számukra nem jelent problémát, hogy egy idegennek biztosítanak szobát az otthonukban.

Bár Anita hazavágyott, sőt, januártól már angolt és spanyolt is tanít magántanárként, illetve egy fehérvári iskolában, azért nézi az akciós jegyeket: amikor csak lehet, visszalátogat – mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában