génmódosítás

2018.01.17. 13:00

Veszélybe kerülhet a biogazdálkodás

A biogazdálkodók világszövetsége egységes álláspontot fogadott el, hogy sem az ökológiai gazdálkodásban, sem a bioélelmiszerekben nincs helyük azoknak a GMO-knak, melyeket az új génmódosítási technikák felhasználásával állítottak elő.

V. Varga József

Az IFOAM (Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) január 15-ei közleményéről Ács Sándorné, a nemzetközi szövetség magyar tagja tájékoztatta kedden lapunkat. Hazánk néhány évvel ezelőtt megvívta harcát a GMO-mentességért. A biotechnológia lehetőségei szinte korlátlanok az örökítőanyag módosítására, ezzel az emberiség veszélyes fegyvert kapott kézbe, mely könnyen ellenünk fordulhat. Az elmúlt évek során olyan új módszereket kísérleteztek ki, melyeket új néven említenek. A közvélemény ezekről még semmit sem tud, vagy gyanútlanul azt gondolja, hogy ez valami más, veszélytelen módszer – de nem az!

A „precíziós nemesítés”, „génszerkesztés”, „genomszerkesztés” néven említett új génmódosítási eljárásokról adott ki hétfőn közleményt a biogazdálkodók világszervezete, mely segít az eligazodásban, és komoly veszélyre figyelmeztet. Az IFOAM közgyűlése New Delhiben egységes álláspontot fogadott el arról, hogy sem az ökológiai gazdálkodásban, sem pedig a bioélelmiszerekben nincs helyük a GMO-knak. Az ökológiai ágazat hangsúlyozza az elköteleződését amellett, hogy a fogyasztók számára hatékonyan biztosítsa a GMO-k kizárását a gazdálkodási rendszerekből, és egyben sürgeti a döntéshozókat arra, hogy szabályozzák az ilyen, újabb technikák segítségével előállított GMO-k alkalmazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában