Összhaderőnemi Parancsnokság

2018.01.11. 21:10

Ünnepélyesen átvette a parancsnokságot Korom Ferenc

A leköszönő és új beosztásba került Huszár János altábornagy átadta, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokává kinevezett Korom Ferenc vezérőrnagy átvette a csapatzászlót.

Szabó Zoltán

Ezzel pedig ünnepélyesen is megtörtént az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoki beosztásának átadás-átvétele. Mégpedig azon az állomásgyűlésen, amit tegnap tartottak. A csapatzászló fogadása után ismertették a személyügyi döntéseket: Huszár Jánost január 1-jével kinevezték a Honvéd Vezérkar főnökhelyettesi beosztásába, Budapestre, Korom Ferencet (a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség főnöke volt) pedig kinevezték az MH ÖHP parancsnokává.

Az ünnepélyes állománygyűlésen részt vett Simicskó István honvédelmi miniszter, aki beszédet mondott. Hangsúlyozta, hogy a katonaság, a haza védelme az egyik legszebb hivatás, mert egyedülálló küldetése van, és attól lesz értékes egy közösség, ha mindenki megtalálja benne a helyét, a küldetését. Egy jó vezetőnek pedig aktivizálnia kell embereit, nagy, de észszerű, elérhető célokat megfogalmazni, amelyhez a beosztottakat meg kell nyernie. Arról is beszélt, hogy a Magyar Honvédség történelmi jelentőségű fejlődés előtt áll, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési reform ehhez megadja a lehetőséget. Kiemelte, a honvédségre, honvédelemre fordított összeg 2024-re elérheti a GDP 2 százalékát, és a 2026-ig terjedő időszakban a Magyar Honvédség fejlesztésére fordítható összeg meghaladhatja a 3500 milliárd forintot. A miniszter hozzátette: szeretnének 20 ezres létszámú tartalékos állományt felállítani, el is kezdték már, és jelenleg 6 ezer fölött járnak a szervezésben.

Vargha Tamás miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mindezzel kapcsolatban lapunknak hangsúlyozta, szükség van a 2002-2010 között visszafejlesztett, leépített honvédség megerősítésére. Fegyvernemi kultúrákat szüntettek meg, kótyavetyéltek el, nem halogatható a tüzérképesség, a szállítóképesség újrateremtése, megerősítése:

- A program tizedik évének végére egy létszámában is megnövekedett, önmagában bízó, jelentős haderő lesz Közép-Európában. Ez pedig képes lesz hazánk biztonságának garantálására, mint ahogyan azt teszik katonáink a déli határon nap mint nap.

Az ünnepi rendezvényen elismeréseket is átadott Simicskó István és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Emléktárgyat vehetett át Huszár János altábornagy, Korom Ferenc vezérőrnagy és Böröndi Gábor vezérőrnagy.

Ezt követően az ÖHP korábbi és új parancsnoka szólt az állománygyűlés résztvevőihez. Huszár János úgy fogalmazott, hogy tapasztalatai szerint a parancsnokságnak sikerült kivívnia a megye és Fehérvár szerevezeteinek, polgárainak bizalmát, és olyan parancsnokságot ad át, amely képes ellátni feladatait. Korom Ferenc többek között arról beszélt, hogy három pillérre alapozza parancsnoki tevékenységét. Ezek a nemzeti érdekek képviselete (nem feledve, hogy tagjai vagyunk egy nemzetközi katonai szövetségnek), a csapatmunka elsődlegessége, a hit a munkában és az eredményességben.

 

Az ÖHP nevében Mihócza Zoltán vezérőrnagy, törzsfőnök köszönt el a távozó Huszár Jánostól, és átadta az állomány ajándékát, egy emléktárgyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában