Változások

2018.01.25. 07:00

A székesfehérvári vasútállomás elbírja a nagyobb teherforgalmat

2018. február 26-tól 2019. március 31-ig vágányzár lesz a 40a vasúti vonalszakasz Kelenföld és Érd felső közötti részén. Ennek következményeként, a teherforgalom érdekében, vonat helyett pótlóbuszok közlekednek majd Fehérvár-Pusztaszabolcs és Fehérvár-Sárbogárd között.

Majer Tamás

é

A Pest megye területén végrehajtandó pályafelújítás nemcsak lokális gondokat szül, hiszen az érintett vonalszakaszon hatalmas a teherforgalom. Várhatóan napi 50 pár - tehát oda és vissza is közlekednek – tehervonat útvonalát kell átértelmeznie a Magyar Államvasutaknak és teherforgalmat bonyolító cégeknek.

Több vasutas lesz a leterhelt helyeken

A Fejér megyei vonatos személyszállítást több ponton is érzékenyen érintik majd a tehervonatok számára kijelölt kerülőútvonalak. A MÁV Zrt. a minél hatékonyabb feladatmegoldás érdekében operatív törzset hoz létre.

A felújított székesfehérvári állomás – itt persze csak terepasztalon – az ennyire sűrű teherforgalommal is megbirkózik, tudtuk meg a vasúttársaságtól Illusztráció: Nagy Norbert

- A gördülékeny forgalom megszervezése érdekében az irányítói szolgálat koordinálja a tehervonatok közlekedését – írták lapunk kérdésére a vasúttársaság kommunikációsai.

A 40a számú, vagyis a főváros és Pusztaszabolcs között húzódó vasútvonal egy részének lezárása alatt a kerülőutak mentén a megszokottnál nagyobb létszámban dolgoznak majd a vasutasok. Többek között így lesz ez Székesfehérvár komáromi, pusztaszabolcsi és sárbogárdi viszonylatain, valamint a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi és a rétszilasi állomásokon is.

A székesfehérvári állomás veszi majd az akadályt

A 30a számú, Budapest és Székesfehérvár között, valamint az 5-ös számú, a megyeszékhely és Komárom között lefektetett síneken továbbra is közlekednek majd a jelenlegi személyszállító vonatok. E szakaszokon ugyanis a „ráadás” tehervonatok akkor fognak közlekedni, amikor a személyvonatok amúgy sem járnak.

Február végétől 13 hónapig a Piroskának becézett csehszlovák gyártmányú Bzmot vonatok sem szállítanak utasokat Fehérvár és Pusztaszabolcs, valamint Fehérvár és Sárbogárd között Fotó: Nagy N.

- A székesfehérvári állomáson a tehervonatok forgalma nem érinti a személyvonatok által használt vágányokat, ezért az utasforgalom kiszolgálása a már megszokott rend szerint zajlik majd. A vonatok biztonságos közlekedését a MÁV hálózatának egyik legújabb biztosítóberendezése támogatja. A tehervonatok részére olyan vonatindító vágányokat vesznek igénybe ismét, amelyek a vágányzárat megelőzően a teherforgalom számára nem voltak szükségesek – írta lapunk vonatkozó kérdésére a vasúttársaság.

Pusztaszabolcs és Sárbogárd csak buszozhat

A legnagyobb kellemetlenség a Székesfehérvár és Pusztaszabolcs, illetve a Székesfehérvár és Sárbogárd között vonatozni akarókat éri.

E szakaszokon a vágányzár következményeként a tehervonatok használják majd a vasúti pályát. Ezért szorulnak ki ezekről a viszonylatokról a Kelenföld és Érd felső közti pályaszakasz átépítésének idejére a személyszállító vonatok. Vonatpótló autóbuszok közlekednek majd helyettük.

- A pótlóbuszok menetrendje még kidolgozás alatt áll, de erről is időben tájékoztatást adunk utasaink számára – üzente a társaság.

Ha megnézzük a vonat- és buszmenetrendet, azt láthatjuk, hogy mindez a pusztaszabolcsi viszonylaton utazók, munkába, iskolába járók számára lesz a legérzékenyebb. A megyeszékhely és Sárbogárd között ugyanis jelenleg is csak napi 2 pár személyszállító vonat közlekedik, sőt menetidőben kicsit gyorsabb a meglévő buszos alternatíva. Fehérvárról Pusztaszabolcs felé és vissza ellenben még körülbelül kétóránként járnak vonatok, amelyek rövidebb távot tesznek meg, mint az autóbuszok, ezért gyorsabbak is náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában