Napelem-telepítés

2018.01.27. 11:30

Ötmillió forint energetikai kölcsön, akár jelzálogbejegyzés nélkül

Az eddigi kétmillió forint helyett akár ötmilliót is felvehetünk jelzálogbejegyzés nélkül, miután idéntől jelentősen változott a lakóépületek energiahatékonyságát célzó hitellehetőségek feltételrendszere.

Bokros Judit, Házi Péter

as

2017 közepén nyílt meg az az uniós támogatású pályázati lehetőség, amely a lakások és és lakóépületek energiahatékonysági fejlesztéseit, azaz gyakorlatilag a hőszigetelést, ablakcserét vagy akár napelemek telepítését segíti, egyben ösztönzi a megújuló energia- felhasználásának lehetőségét.

Gondolkodnak, hogy belevágnak

Igen komoly összegre, 115 milliárd forintra van lehetőség pályázni, ugyanakkor gyors körkérdésünk alapján sokak számára újdonságnak hat az igen kedvező hitellehetőség. A Pintér Károly Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Lénárt István például beszélgetésünkkor még nem tudott az említett lehetőségről Elmondta: összesen 17 szövetkezeti és társasház tartozik hozzájuk, ezekben 2002 óta több hitelkonstrukcióban zajlanak beruházások. Az utolsó kölcsönt két éve vették föl, a beruházásokkal pedig alapvetően az energiahatékonyság irányába haladnak.

Csárádi László társasházaknál közös képviselő. Tudnak erről a hitelről, s van épület, ahol a gondolkodnak is az igénybevételéről. Igaz, a pályázat részleteivel nincsenek teljesen tisztában. Például a napelemek kapcsán érdemesnek tartják a mérlegelést azokban a társasházakban, ahol jelentős a közös villanyfelhasználás. Egy épületnél biztosan pályáznak napelemekre. Ott hőszivattyús fűtés, hűtés van, és jelenleg hatalmas az energiafogyasztás.

Fejér megye dobogós helyen

A Magyar Energiahatékonysági Intézet adataiszerint elsősorban magánszemélyek pályáztak a hitelre, s Pest megye, valamint Budapest után Fejér megyéből érkezett a legtöbb igénylés.

Nézzük a legfontosabb, kedvező változásokat az igénylés feltételeit illetően:

A hitelkonstrukcióban mindössze 10 százalék saját forrás, önerő is elég, hogy a kamatmentes kölcsönt megkapjuk. Családi házak esetén 10 millió forint, társasházi lakásonként pedig 7 millió forint igényelhető legfeljebb 20 év futamidővel. A hitel alsó határa 500 ezer forint.

Biztosíték nélkül, akár ötmillió

Az egyik legfontosabb, pozitív januári módosítás az, hogy természetes személyek esetében a korábbi 2 millió forintról 5 millió forintra emelték a biztosíték nélkül fölvehető hitel összegét, ami azt jelenti, hogy utóbbi összegig egyáltalán nem kell jelzálogot bejegyeztetnünk a tulajdonunkra.

Előny, hogy beépítették a szállítói előleg igénybevételének lehetőségét a hitelösszeg 50 százalékának erejéig. Szállítói előleg kifizetése az önerő igazolt felhasználását követően, az anyagi, műszaki és forrásösszetételnek megfelelő tartalommal kiállított számlák ellenében történhet.

Osztatlan közös esetén sem kell megijedni

Szintén pozitív változás, hogy készpénzfizetési számlákat a korábbi 300 ezer helyett 1,5 millió forintig lehet benyújtani, a kölcsönösszeg 50 százalékáig. Ez a számla csak utófinanszírozású lehet.

A módosítások között szerepel továbbá több technikai és fogalmi pontosítás, ami egyszerűsítheti a hitelfelvételt az abban gondolkodóknak. Például, tisztázták az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlannal (például ikerház) kapcsolatos feltételeket, így az ilyenben lakók is könnyebben vehetik föl a kölcsönt.

A munkadíj legfeljebb 40 százalék lehet

Ha belevágunk az igen kedvező konstrukcióba, érdemes egy fontos dolgot szem előtt tartanunk: a kivitelezési munkálatok elszámolható munkadíja nem lehet több az elszámolható anyagköltség 60 százalékánál. Azaz a szakembereknek fizethető munkadíj legfeljebb a teljes beruházási összeg 40 százalékát teheti ki. Vannak olyan felújítások, ahol a munkadíj esetleg magasabb, mint a beépítendő anyagok összköltsége, ebben az esetben előfordulhat, hogy a munkadíj egy bizonyos, feltehetően kisebb részére nem tudunk hitelt felvenni. Ezt azonban bőven kompenzálja, hogy gyakorlatilag semmilyen kamatot nem kell fizetnünk a hitelért.

Egy biztos: az igen kedvező, évi 30 százalékos állami támogatással járó lakástakarék, vagy éppen az Otthon melege program mellett az MFB-pontokon elérhető energiahatékonysági hitellel érdemes kalkulálni!

AZ ENERGETIKUSI HÁLÓZAT TÁJÉKOZTAT

A Fejér Megyei Kormányhivatal így tájékoztatott: a kormányhivatalok úgynevezett Nemzeti Energetikusi Hálózatot működtetnek. Ez egy szakmai tanácsadó hálózat, amely a 18 megyei kormányhivatalban, Budapesten és 57 járási (illetve fővárosi kerületi) kormányhivatalban működik. A tanácsadó hálózat a fejlesztéseknél segíti feltárni az elérhető energiamegtakarítási lehetőségeket. A lakosság számára ingyen biztosít energetikai tanácsadást, ám ezenkívül nyomon is követi az így elért energiamegtakarítás mértékét. Kérés esetén a szakemberek az elérhető energiahatékonysági pályázatokról is tájékoztatnak. Hasznos honlapcímek: http://nfsi.hu/„ target=”_blank„ ” rel=„nofollow” , https://www.mfbpont.hu„ target=”_blank„ ” rel=„nofollow”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában