Nem kell kérelem

2018.01.18. 12:00

A munkáltató helyett is a NAV készíti el a bevallást

Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is külön kérés nélkül elkészíti a NAV, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

B. Kiss László

Mártonné Beke Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense tájékoztatta lapunkat erről.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

– A munkavállalóknak idén januárban már nem kell nyilatkozniuk arról, kérik-e, hogy munkáltatójuk készítse el szja-bevallásukat, mert megszűnt a munkáltatói adómegállapítás. A NAV számukra is összeállítja a 2017-re vonatkozó szja-bevallási tervezetet. Ehhez semmilyen kérelmet nem kell benyújtani – tudtuk meg a NAV Fejér megyei sajtóreferensétől.

Miként ismerheti meg az adóalany a tervezetet?

– A NAV által készített tervezet – akár az adózó közreműködése nélkül is, 2018. május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik, hacsak nincs szükség kiegészítésre, javításra. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi az állampolgárok számára.

Mit a teendője annak, aki még nem rendelkezik ügyfélkapuval?

– Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását. Ezt meg lehet tenni levélben, SMS-ben (a 06-30/344-4304 számon) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERK), továbbá telefonon is (a 1819-es hívószámon), valamint az ügyfélszolgálatokon. Annak, aki SMS-ben kéri a tervezet postázását, az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelét és a születési dátumát is el kell küldeni, mégpedig ebben a formában: SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz év, hónap, nap.

Március 19-ig a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is lehet kérni az adóbevallás tervezetének postázását FMH-archív

Miként lehet rendelkezni az egy százalékról?

– Az szja egy plusz egy százalékának felajánlásáról – a korábbi évekhez hasonlóan – változatlanul elektronikusan, illetve papíron is lehet rendelkezni.

Van még arra lehetőség, hogy valaki maga készítse el az adóbevallását?

– Aki maga szeretné szja-bevallását elkészíteni, a NAV honlapján és ügyfélszolgálatain már elérheti a 17SZJA nyomtatványt. Az új webes kitöltőfelület január 8. óta elérhető a NAV honlapjáról és a kormányzati portálról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában