Ötven fős az egyesület

2018.01.19. 13:00

A mindenkit megmozgató mezőszentgyörgyi ifjúság

Igazi hagyományőrzők a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület tagjai, akik főként a néptánccal okoznak örömet – és nemcsak maguknak, de a közönségnek is.

Szanyi-Nagy Judit

ghg

– 2013 nyarán, pontosabban júniusban alakult meg az egyesület – válaszolja kérdésünkre Kiss Péter alapító.

A beszélgetésből csakhamar kiderül: már az egyesület létrejötte előtt is volt néptáncoktatás Mezőszentgyörgyön, előbb az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Alapfokú Művészetoktatási Intézmény koordinálásával, most a székesfehérvári Gorsium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kihelyezett tagozataként.

– Lényegében a pályázati lehetőségek miatt alapítottuk meg az egyesületet. Így a művészeti oktatás mellett eszközbeszerzésekre, táncházakra is pályázhatunk, amely nagyban segíti a munkánkat – mondja Kiss Péter.

Rajta kívül még kilencen vannak az alapítók között – ők elsősorban a néptáncos gyermekek szülei. Működésüket tekintve hetente kétszer próbálnak, ám ezt gyakorlatilag a művészeti iskola keretén belül teszik, az egyesülethez inkább a rendezvények kapcsolódnak.

Kicsik-nagyok együtt ropták a szüreti felvonuláson Fotó: Az egyesülettől

– A Nemzeti Kulturális Alapnál már többször is pályáztunk táncházra, ha lehet, két- vagy háromhavonta megszervezünk egy ilyen élőzenés estet. Sőt, a legtöbbször más települési rendezvényhez, így például az április végi Szentgyörgyi Napokhoz, a májusfaállításhoz, a pünkösdi királyválasztáshoz vagy az államalapítás ünnepéhez kapcsoljuk azt – részletezi Péter.

Az egyesület nagyjából ötven fővel működik, kettő csoportban. A legfiatalabb tagjuk négyéves. Az idősebb korosztályból inkább nyolcadikosok és középiskolások, illetve egy-két felnőtt képviselteti magát.

– Idén szeretnénk beadni egy leaderes közbeszerzéses pályázatot cipők, csizmák megvételére, illetve népviselet varratására – mesél a tervekről az alapító, hozzátéve: a Csoóri Sándor Program keretében még decemberben elnyertek egymillió forintot, amely azt jelenti, hogy februártól sűrűn tartanak majd táncházakat.

Ezek a rendezvények nyilvánosak és ingyenesek, az időpontról pedig a közösségi oldalukon tájékoztatják a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában