mindent feladni és újat teremteni

2018.01.07. 10:00

Megvalósult a házaspár álma, a sportklubnyitás

A harmincas éveiben járó magyar-német Rauh-házaspár Ausztriában kezdett önálló vállalkozásba. Az élmény még friss, de sportklubjuknak már közel 200 tagja van. 

Bokros Judit

A külföldi munkavállalásához is elég nagy bátorság szükséges, ám ha valaki idegen országban vág bele saját vállalkozásba, ahhoz még nagyobb elhatározás, ráadásul kezdő tőke is kell. A Rauh-házaspár, vagyis Flaisz-Rauh Vivien és Stephan Rauh az elmúlt hónapokban bizonyították: kitartással, tervezéssel, pozitív hozzáállással megvalósítható az álom.

Az alapvetően némettanári végzettségű Vivien több éves külföldi munkatapasztalattal rendelkezik. Dolgozott például multicégnél Angliában, de kipróbálta azt is, hogyan kell egy kis üzletet egyedül vinni. Itt érezte meg, milyen közvetlenül foglalkozni emberekkel, felelősnek lenni bizonyos szolgáltatásért és a vezető szemléletbe is ekkor kóstolt bele. Majd következett Bécs és az előkelő Sacher szálloda cukrászdája, aztán pedig a sportolói tagság után a bedolgozás egy csak nőket megcélzó sport klubnak, a Mrs. Sporty-nak menedzserként és trénerként. Ez utóbbi munka volt az, amely miatt fölmerült a saját vállalkozás ötlete, hiszen a hobbiként űzött sportolás és az egészséges életmód népszerűsítése jó és tartalmas hivatásnak tűnt.

Vivien időközben férjhez ment a Németországból származó Stephanhoz, aki korábban a vendéglátásban dolgozott, s több ember munkáját irányította. A mozgás pedig mindig az élete része volt, különösen a téli sportokért rajong. A pár egy ideje már gondolkodott a saját vállalkozás indításán, és miután kipróbálták a német cég edzésprogramját, úgy döntöttek: szeretnének ők is a franchise-ban működő vállalkozás részévé válni egy önálló klub nyitásával.

Stephan Rauh és Flaisz-Rauh Vivien a sportklub nyitásakor Fotó: Flaisz-Rauh Vivien

Az ötlet egy utazás során merült föl bennük, s ugyan voltak kételyeik, 2017-ben mégis belevágtak a megvalósításba. Ehhez először is föl kellett adniuk a jól berendezett bécsi életüket, és új helyszínt kellett keresniük. A magyar határhoz közeli Eisenstadt-ra, vagyis Kismartonra esett a választásuk, ahol egyrészt albérlet, másrészt klubhelyiség keresésébe kezdtek. Nem volt egyszerű kiválasztani a megfelelőt, és a bérlés anyagi feltételeit is meg kellett teremteni. A klub nyitásához a saját forrás mellett hitelt vettek föl, ennek is jól utána kellett járni, mint ahogyan annak is, hogyan lehetséges ilyen vállalkozásba kezdeni a kisvárosban. Ráadásul mindezt mindketten idegenként, külföldiként tették, ami szintén plusz bürokratikus körökkel járt.

Vivien és Stephan tehát jó ideig az ügyvéd keresésével, a megfelelő papírok kitöltésével volt elfoglalva, majd a német anyacégnél elvégzett szükséges képzések után következett két munkatárs kiválasztása, és a klubhelyiség kialakítása. Utóbbihoz nyáron kezdtek hozzá, s viszonylag rövid idő, két hónap alatt kellett használhatóvá és a Mrs. Sporty dizájnjának megfelelővé varázsoltatniuk a termet. Októberben ugyanis nyitást terveztek, ami azonban csak megfelelő létszám mellett valósulhatott meg. A szórólapokkal, újsághirdetéssel megtámogatott kampánynak, a személyes népszerűsítésnek és a közösségi oldalnak is köszönhetően remekül teljesítettek, hiszen 185 taggal sikerült időben megnyitniuk. Mindez persze csak a kezdet, hiszen Vivien és Stephan célja 2018 végére a kerek 300-as taglétszám elérése.

A pár tehát izgalmas és roppant fárasztó éven van túl, ami a sok stressz mellett rengeteg örömöt is hozott számukra. Bizakodóan néznek a jövőbe, egy új hivatás tudatában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában