Lovasok főhajtása az emlékmű előtt

2018.01.29. 09:45

A Kotlóhegyi csatára emlékeztek

2. világháború utolsó évében a Vértesben is jelentős harcok folytak, amelynek egyik mozzanatára, a Kotló-hegyi csatára emlékeztek szombaton.

Borsányi Bea

Hagyományőrzők a lovas emléktúrán

Fotó: Némedi István

A lovas emléktúrára a Vértes több településéről is érkeztek részvevők. A gánti lovasokat stílusosan a polgármester, Spergelné Rádl Ibolya indította a településről. Első állomásuk nekik is a Csákvár határában található Kotló-hegy, volt, ahol az emléktúra lovasai találkoztak. A csata egykori helyszínén kifeszített molinók idézték fel a huszárság, így a Vértes-hegyben bevetett Magyar Királyi 1. Huszár Hadosztály történetét is. Pap György hagyományőrző huszár őrnagy itt elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy a Vértesben még ma is számos helyen látszanak a sebtében ásott lövészárkok nyomai, amelyek több ezer magyar, német és szovjet katona sírhelyévé váltak. Név szerint is megemlékeztek Marjai Tamás hadnagyról, aki kivezette a szovjet gyűrűből a beszorult 4/1. huszár hadosztályt, miközben maga súlyos sérüléseket szenvedett.

Hagyományőrzők a lovas emléktúrán
Fotós: Némedi István

A Huszáremlékműnél Illés Szabolcs, Csákvár polgármestere, valamint Viszló Levente, a Pro Vértes Alapítvány elnöke mondott beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában