Modellrepülősök

2018.01.01. 11:52

Csillogó szemű, szenvedélyes férfiak a Disznórét repteréről

Csak úgy habzott, bugyogott, folyt a gyerekpezsgő a Kolibri RC Modellező Egyesületének óévbúcsúztató összejövetelén.

Majer Tamás

A Kolibri klubtagjai az óévet mindig egy kiadós repülőzéssel búcsúztatják

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A tízéves klub tagjai szilveszter napján feltétlen összejönnek a disznóréti felszállóhelyükön, hogy szenvedélyüknek, a repülésnek hódoljanak.

Pertz Ferenc, a csapat első embere köré sereglenek a fiatalok. Ő már az ötvenes évek óta szerelmese a repülőmodellezésnek. A fehérvári Béke téri iskolába járt, fizikatanára, Hajmási József oltotta bele annak idején ezt a szenvedélyt. Pertz Ferenc a ’90-es évek környékén egy fehérvári repülőgépgyártó céget is vitt.

- Csináltunk együléses ultrakönnyű gépeket, majd utána kétüléses repülőgépeket a Virág utcában – mondta. Utóbbiból 11 gép készült el.

A hetvenes években olyan földről irányítható kisgépek gyártásában is részt vett, amely a Pécs környéki uránbányák zagytereibe berepülve detektoraival képes volt mérni a sugárzást. A modellező egyesület tagjai közül többen Feri bácsi tanítványai.

Pertz Ferenc (j) az ötvenes évek óta foglalkozik repülőmodellezéssel
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- Hobbinak indult, de ma már több annál. A modellezés mellett többen drónozunk is – mondta el Ozoli Zoltán. – Én a honvédség részére repülök célrepülőgépekkel különböző gyakorlatokon, amelyeknek az a célja, hogy a Magyarországon telepített légvédelmi rendszerek elfogást tudjanak gyakorolni. Légifelvételeket is készítünk – nyilatkozta.

A Kolibri tagjainak gépei között vannak kifejezett replikák is, de fantáziagépek is.

- Némelyik modell olyan beállítással bír, amely sokkal extrémebb repülésre is képes, mint az igazi forgószárnyas eszközök – mesélte Ozoli.

Varga Viktor 2009 óta rabja a modellezésnek. Nem is tudja pontosan, hogy hány repülőmodellje van – talán 30 körül -, a legnagyobb több mint háromméteres.

A Kolibri klubtagjai az óévet mindig egy kiadós repülőzéssel búcsúztatják
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- A repülés szabadságát szeretem legjobban ezekben a gépekben. Jobb élmény vezetni őket, mint az igaziakat – vallja az egykori segédpilóta.

- A modelleket sokkal nehezebb irányítani, mert itt a földről nézzük a gépet, míg a pilótafülkében ott van minden a pilóta előtt – emelte ki Varga, aki azt is elmondta, hogy nem „gyerekjáték” a modellrepülők irányítása. Kompjúteres szimulátorokkal is tréningeznek.

- Sok figurát számítógépen gyakorlunk be, hogy a bemutatókon már jól menjenek – tette még hozzá, majd kiválasztott egy gépet a sok közül, felszállásra felkészítve szakértő mozdulatokkal megigazította, ellenőrizte a csavarokat és az illesztéseket, s felkészült a startra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában