A falukép meghatározó eleme

2018.01.07. 11:53

Megfiatalítják az évszázados fasort Iszkaszentgyörgyön

Láncfűrész zaja verte föl a csendet szombaton a Privát úton. A helyi önkéntes tűzoltók vágták vissza az utcában a matuzsálemi korú tölgyeket.

B. Kiss László

Fotó: B. Kiss László

Iszkaszentgyörgyön száz évnél idősebb, kocsányos tölgyekből álló fasor szegélyezi két oldalon is a Privát utat. A faóriások azonban mostanra elöregedtek, koronájukban megtelepedett a fagyöngy. A még a Pappenheim grófok által ültetett, a kastélyhoz vezető allé ugyanakkor fontos és jellegzetes faluképi eleme a községnek.

Társadalmi munkában végzik a fasor visszavágását a helyi önkéntes tűzoltók Fotó: B. Kiss László

A helyi önkéntes tűzoltók az önkormányzat megbízásából most a fasor megmentésén fáradoznak – mondta el érdeklődésünkre Gáll Attila polgármester. – A település zöld felületi arculattervét a Corvinus Egyetem Kertészeti Karának tanára készítette el a közelmúltban. Ez a terv a több tucat öreg kocsányos tölgy esetében azok drasztikus visszavágását javasolja. Hasonlóan ahhoz, mint ami Fehérváron korábban a Zichy liget fáival, vagy a Haleszban történt. Az emelő kosaras autót az önkormányzat bérelte, a fák visszavágását pedig a helyi önkéntes tűzoltók végzik társadalmi munkában. A munkát a Petőfi utcai kereszteződéstől az Ady utca utca torkolatáig januárban tervezik elvégezni – mondta el a polgármester, akitől azt is megtudtuk: a Privát utcában a fasor foghíjaira márciusban csemetéket terveznek ültetni, s kipótolják a Petőfi utcában a gömbkőriseket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában