megemlékezés

2017.12.31. 08:30

Ünnepi főhajtás a móri csata hősei előtt

Ebben az esztendőben is megemlékeztek az 1848. december 30-án Mórnál elesett honvédekről a tiszteletükre 1992-ben emelt kopjafánál.

Majer Tamás

169 évvel ezelőtt a szabadságharc téli hadjárata során Mórnál ütközött meg egymással a Perczel Mór honvéd tábornok vezette magyar és a Jelasics által irányított császári sereg.

A Homoki temetőben álló, Csöregi Márton fafaragó művész faragta kopjafánál ezúttal Belegrai Tamás régész, ifjú városvédő mondott haza- és szabadságszeretettől fűtött beszédet.

- A szabadság akárcsak a levegő vagy a víz elengedhetetlen, nélkülözhetetlen eleme életünknek. A lélegzetvételhez hasonlóvá vált a jelenléte, éppen ezért könnyű megfeledkezni róla. Jelentőségét és értékét akkor, csakis akkor érezzük igazán, amikor már kevés van, vagy egyáltalán nincs. Ezeréves államunk élete során oly sokszor kellett nekünk, magyaroknak elnyomás alatt élnünk, de sosem tűrtük szavak és tettek nélkül! – fogalmazott.

Fotó: Koppán Viktor

- A szabadság iránti vágy gyújtotta meg a forradalom lángját 169 évvel ezelőtt, március idusán – folytatta. 1848. december 30-án a móri csatát elveszítette a magyar sereg. Több mint kétezer honvéd esett fogságba, a teljes sereg szétforgácsolódott. A vereség szerepet játszott a főváros, Pest-Buda elvesztésében is.

- A két sereg létszámában közel azonos volt, viszont a császári oldalon mintegy háromszor több nehéz lovas sorakozott fel. A honvédok felszerelése és tapasztaltsága közel sem volt kielégítő – mutatott rá a szónok, aki azonban úgy gondolja, hogy ennyi év távlatából az számít igazán, hogy elődeink akkor nemzetként együttműködtek.

- Egy szívvel, egy lélekkel, egy közös akarattal a tőlük telhető legtöbbet adták bele – mondta.

Belegrai Tamás a névtelen honvédek hősiességére, kiállására hívta fel a hideg idő ellenére is szép számmal megjelent hallgatósága figyelmét. – Nem számít, hogy hányszor győztek le minket, mindig felálltunk. Dicsőség a hősöknek! – zárta ünnepi szavait.

Mór városa részéről Fenyves Péter polgármester és Iván János önkormányzati képviselő, a szervező Móri Városvédő és Szépítő Egyesület részéről Varga Erika elnök és Csöregi Márton, a Wekerle Sándor Alapítványt képviselve pedig Buza Ernő és Balogh Tibor koszorúzott. Az eseményen idén is részt vett a Fehérvári Huszárok Egyesülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában