Tamás Ferenc, a megszállott modellező

2017.12.29. 09:00

Modellvasút kiállítás-és börzét tartottak Csóron

Modellvasút-kiállítás és -börze volt csütörtökön a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Majer Tamás

Tamás Ferenc szinte semmit nem dob el, hiszen minden jó lehet valamire a terepasztalon

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Tamás Ferenc mutatta be folyamatosan készülő vasútját. A modellezők úgy tartják, egy jó terepasztal sosem készül el.

Tamás Ferencet tíz évvel innen ragadta magával a modellező szenvedély. A csóri falunapokon rendre rajongva állják körbe asztalát a lurkók. Minden évben van valamilyen újdonság a H0 1:87 méretarányú terepasztalán.

- Itt majdnem száz százalékban minden házilag készült. A járműveken kívül tulajdonképpen mindent én csináltam rajta – mondta.

A tíz méter hosszan elnyúló csóri vasúti terepasztalon nem csak a vonatok és az autók közlekedése precízen kidolgozott. A makett alkotója láthatóan nagy gondot fordított a környezetre is. A „tesz-vesz” város körüli erdő vadászlesében csőre töltött fegyverrel figyel a vadász. Egy erdei lak padlásán légyottra gyűlt pár koncentrál egymásra. Máshol sziklamászók törekednek felfelé, stopposok mutatják föl hüvelykujjukat. Az épületek nemcsak a közlekedést szolgálják ki, hiszen a vasútállomás mellett áll itt templom, víztorony, sörfőzde, játszótér, több gyár és bérház is.

S egy épület minduntalan ég! A készítője valóban felgyújtotta egykor az égő házat, hogy hiteles tűz okozta sebeket ejtsen annak tetőszerkezetén. Körülötte tűzoltók serénykednek.

Ferenc a kis házikókra egyenként helyezte, helyezi föl a sok száz picinyke cserepecskét. A terciák kerítései szúnyoghálóból lényegültek át. A fák drótokból nemesedtek sűrű zöld növényekké.

Tamás Ferenc szinte semmit nem dob el, hiszen minden jó lehet valamire a terepasztalon
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Ferenc használ még kartonpapírt, rétegelt lemezt, papírcsöveket, habkartont, gyufát, csomagoló műanyagot, alumíniumhengert. – Aki modellezik, mindent felhasznál, semmit nem dob ki. Otthon is, anyósék is félreteszik nekem a gázgyújtó gyufát használat után, mert én rengeteg mindent csinálok belőle – mesélte Ferenc, aki nem is hobbiként, nem is játékként, sokkal inkább megszállottságként tekint szenvedélyére.

Ferenc nagy türelemmel, elkötelezettséggel dolgozik modellvasútján, s úgy tűnik, még korántsem fogyott ki az ötletekből: egy jó terepasztal sosincs egészen kész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában