hagyományőrzés

2017.12.12. 13:30

Dicső magyar huszárok emlékeztek Fehérváron

A Fehérvári Huszárok Egyesülete 21. alkalommal tartott koszorúzást a limanowai harcokra emlékezve és emlékeztetve.

Majer Tamás

Az eseményen Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott beszédet.Az eseményen Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott beszédet.

– A limanowai csata 1914. november 28-tól december 18-ig tartott, Galíciában zajlott le. Az osztrák-magyar csapatok megállították a Krakkó irányából áttörni készülő orosz csapatokat. A csata jelentősége hadászatilag abban állt, hogy a folyamatos támadásban, előretörésben lévő oroszokat megállították. A lengyelek úgy tartják, hogy a magyar huszárok mentették meg őket az orosz uralomtól – fogalmazott Jákob János.

– Autó, repülő akkor nem lévén, a vágtató lovashuszár a szabadság, a mobilitás megtestesítője volt. Fiúgyermekek és meglett férfiak a legszebb álmaikban mind-mind huszárok voltak. Magyar legényt aligha érhetett nagyobb dicsőség, mint ha huszárnak sorozták – mondta ezt már a huszárságot méltatva a dandártábornok. Az ünnepi beszédet követően Spányi Antal megyés püspök megáldotta a Fehérvári Huszárok Egyesületének zászlaját. Mások mellett koszorút helyezett el az emlékműnél Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Ampli Ferenc, a hagyományőrző huszárok őrnagya.

A koszorúzáson Limanowa városának küldöttsége is tiszteletét tette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában