Fejér megye a tévében

2017.12.17. 11:30

A ráckeresztúri Lyka-Brauch-kastélyban forgatták a „Félvilág” sztoriját

A Lyka-Brauch-kastély az 1820-as években klasszicista stílusban épült, egyedi építészeti alkotás. Hatalmas park veszi körül. Jelenleg magántulajdonban van, ám mint jelentős kulturális örökség, rövidesen bekerülhet a Ráckeresztúri Települési Értéktárba.

Gajdó Ágnes

Az épület a rendszerváltozás után magántulajdonba került, 2001-re befejeződtek a felújítási munkálatok, jelenleg nem látogatható

Fotó: Gajdó Ágnes

A Ráckeresztúr melletti Szentmiklóspusztát már 1354-ben említették ezen a néven, 1787-ben szabad nemesi birtokként tüntették fel a II. József-féle összeírásban. Közép-Szentmiklóspusztán az 1820-as években építtetett kastélyt a szomori és somodori Pázmándy család.

A szakszerű leírások szerint a kastély szabadon álló, földszintes, összetett alaprajzú épület. Főhomlokzata felől középen két korinthoszi fejezetű pilléren és két korinthoszi fejezetű oszlopon nyugvó portikusz – kocsialáhajtó – húzódik, felette fogazatos díszítésű timpanon. A középrész ablakai felett háromszög alakú szemöldökpárkány, a hátralépő szárnyrészeken egyenes szemöldökpárkány díszíti az ablakokat. A hátsó homlokzaton középen félköríves, páros pilaszterekkel díszített, timpanonos bejárati középrész lép ki a fal síkjából. Az ablakokat egyenes szemöldökpárkány díszíti.

A Pázmándy família 1638-ban szerzett címeres nemeslevelet. A klasszicista stílusú, földszintes kastély nyolchektáros, arborétumszerű parkban található. A kastély tulajdonosa az 1848-49-es szabadságharcban huszártiszt volt. Később az épület az alsószatai Pethő család tulajdonába került, majd a századforduló táján a szomszéd birtok tulajdonosának, a Lyka családnak lett a tulajdona. Lyka Istvánnak 1896-ban 175 kataszteri holdnyi, 1931-ben 26 holdnyi földterülete volt a kastély mellett. 1933-ban Brauch Károly (egy részvénytársaság vezérigazgatója) tulajdona lett, aki 1942-ben kápolnát építtetett a parkban. (Brauch a Szentsír Lovagrend tagja volt.) A kápolna görög kereszt alaprajzú, és a bejárata felett a Lyka család címerét helyezték el. Ugyanitt található a család sírkápolnája is a XIX. századból. A II. világháborút követően téesz-tulajdonba, majd 1961-ben az MTA Martonvásári Kutatóintézetének tulajdonába került, eredeti állapotában helyreállították, és az épületet reprezentációs célokra használták.

Az épület a rendszerváltozás után magántulajdonba került, 2001-re befejeződtek a felújítási munkálatok, jelenleg nem látogatható
Fotós: Gajdó Ágnes

A rendszerváltást követően magántulajdonba került, a negyvenhárom év távollét után Amerikából hazatelepült Lieszkovszky Vladimir tulajdona lett. Az épületet felújították, a munkálatok 2001-ben fejeződtek be, de nem látogatható. Az épülethez tartozik egy magtár, egy istálló, egy cselédház, egy víztorony és egy borospince is. Lieszkovszky Vladimir 2004-ben meghalt, s egy jó barátjára hagyta az ingatlant.

A kastély parkjáról néhány évvel ezelőtt dendrológiai felmérés készült, amely szerint kétszázkilencvenegy növény található itt, köztük különleges fajták is. Külön érdekesség, hogy 2014-ben a kastély épületében forgatták a Mágnás Elza történetét feldolgozó, Félvilág című igen sikeres tévéfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában