elővigyázatosság

2017.12.21. 11:56

Ünnepelj gondtalanul – Így előzd meg a lakástüzet!

Az ünnepi időszakkal összefüggő tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön keresztül átterjednek a helyiség más berendezési tárgyaira.

Katasztrófavédelem

Forrás: Pixabay

A karácsonyfákon elhelyezett lámpafüzérek elektromos meghibásodása is tüzet okozhat, a száraz fenyő ilyenkor pillanatok alatt lángba borul. Ezért fontos, hogy csak ellenőrzött műszaki állapotú fénydíszítést alkalmazzunk a karácsonyfákon. Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, továbbra is odafigyelést igényelnek.

A karácsonyfán semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és a csillagszórók használata sem javasolt. A fenyők díszítése során a lámpafüzér kiválasztásánál ellenőrizzük a terméken a minőségbiztosítási „CE” jelölés feltüntetését. A rossz minőségű, jelöletlen termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Éjszakára, és ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzéreket és a többi elektromos díszt.

Forrás: Pixabay

A karácsonyfát a függönytől, könyvespolctól távolabb, stabil talpba ékelve állítsuk fel, úgy hogy ne tudjon eldőlni, és a menekülési útvonalat ne akadályozza, ezért ajtók közelébe nem javasolt az elhelyezése. Tudni kell, hogy a karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a kiszáradt, gyantás fenyő könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is meggyullad. A száraz fán nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz. A vágott fenyő szárát a lehetőségekhez mérten tartsuk vízben, ezzel lelassítjuk a fenyő száradását.

Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy az így keletkezett tüzek oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a lámpafüzért. Abban az estben, ha a kigyulladt karácsonyfa közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fenyőt és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A pokróccal elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Ezért is fontos, hogy a fa két-három méteres környezetében ne legyen bútor, függöny. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívószámon!

A kigyulladt adventi koszorút akár egy pohár vízzel, vagy egy palack ásványvízzel is el tudjuk oltani. De tűzoltással csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában