Dolgozók szemével

2017.12.05. 11:30

Húsz éve állt le az Ercsi Cukorgyár

Az egykori Ercsi Cukorgyár kettős évfordulója apropóján rendeztek kiállítást, amelyen régi tárgyak, fotók, dokumentumok idézik az egykor virágzó üzem életét. Mi két volt dolgozóval is beszélgettünk.

Bokros Judit

ercsi cukorgyár tárlat

Fotó: NAGY NORBERT

A források szerint Közép-Európa legkorszerűbb cukorgyáraként nyitotta meg kapuit 1912-ben az Ercsi Cukorgyár, amelyet 1997-ben zártak be. A kettős évforduló (105 és 20) kapcsán szerveztek kiállítást az Eötvös József Művelődési Házban, ahol advent első vasárnapján tartották a megnyitót. A tárlat ötlegazdája az előző polgármester, Szabó Tamás, aki maga is dolgozott a cukorgyárban. Ezért is szívügye az üzem emlékének őrzése, a megmaradt dolgozói közösség összekovácsolása.

Szabó Tamás mutatja a cukorgyár sípját, ami a munkaidő kezdetét és végét is jelezte. Igen hangos volt

Szabó Tamással a helyiek által hozott, egy szobában elrendezett tárgyak, dokumentumok – például brigádnapló, német nyelvű üzemi napló, a kollektíváról készült fotók, cukortároló zsákok, cukros zacskók, régi kazántáblák, számológépek, a gyár történetét bemutató könyv – között beszélgettünk. Mint megtudtuk: 1976-ban gépészmérnökként került az üzembe, feleségével pedig lakást kaptak Ercsiben. A férfi 21 évet töltött a cukorgyárban, először mérnökként, aztán volt például műszakvezető, majd műszaki igazgató helyettes lett. Az üzem bezárása után Budapesten, a cukoripari kutatóban helyezkedett el, majd más területeken dolgozott.

Ennek a kiállításnak már volt egy előzménye, 2012-ben, a nyitás 100. évfordulója kapcsán. Akkor egy nagyobb találkozót is szerveztek az egykori dolgozóknak, érintetteknek, hogy közösen idézzék föl a múltat. Szabó Tamásban ekkor merült föl, hogy létre kellene hozni egy állandó emlékszobát a városban. Itt helyezhetnék el például azokat a tárgyakat, emlékeket, amelyek a friss kiállításra is összejöttek. A leendő látogatók megismerkedhetnének az élelmiszeripar ezen részével, s még vetítést is lehetne szervezni arról, hogyan készül a cukor – tudtuk meg Szabó Tamástól, aki reméli, hogy ötlete a jövőben megvalósulhat.

Orbán Balázs kilenc évet dolgozott a gyárban (Fotók: Nagy Norbert)

Orbán Balázs jelenleg a város tulajdonában lévő Ercsi Dunakavics Nonprofit Kft. ügyvezetője, ám a bezárás előtt ő is kilenc évig dolgozott a cukorgyárban. Mint meséli, energetikusként került az üzembe, ahol kilenc évig – vagy ahogy ő fogalmazott: kilenc kampányon át – dolgozott. Egy-egy kampány maga az intenzív termelési folyamat volt, vagyis az a körülbelül három hónap, amíg a cukorrépát feldolgozták. Az utána következő kilenc hónapban – csökkentett látszámmal – pedig felkészültek a következő kampányra.

A társaság nagyon összetartó volt, a munkafolyamatot összeszedetten végezték, és közösségként szintén jól működtek – emlékezett vissza Orbán Balázs. Amikor a gyár 1997. december 31-én bezárta kapuit, tudomása szerint 200 állandó dolgozó volt. Magáról a bezárásról december elején értesültek, az újságból... Ám még ekkor sem hitték el, hogy ez valóban megtörténhet, pedig tudták, hogy a korábban privatizált cukorgyárak közül addigra többet bezártak. Az ercsi üzem azonban annyira jó állapotban volt, hogy egészen egyszerűen nem számoltak ezzel. Viszont januártól valóban nem kellett mennie senkinek sem dolgozni, ami szinte sokként hatott az emberekre. Családok megélhetése került veszélybe, s Ercsit sem érintette jól az iparág megszűnése.

Süvegcukor a gyár emlékére

Orbán Balázs szerencsére azok között volt, akiknek sikerült másik munkát találni, ám nem mindenkinek ment ez egyszerűen – mondta el, és hozzátette: a műszaki dolgozók azóta is minden évben összejönnek nosztalgiázni.

Győri Máté polgármestertől tudjuk, hogy a cukorgyár területe ma magánkézben van, vállalkozások bérelnek ott helyet. Az állandó tárlat, az emlékszoba kialakítását az önkormányzat támogatja, de ezt talán egy következő jelentősebb időponthoz és a helyiek érdeklődéséhez kötnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában