Válasszon energiatudatosan

2017.12.11. 11:19

Tanácsok karácsonyi ajándékvásárláshoz

A háztartási gépek hosszú évek óta a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk. Ezzel kapcsolatban adnak tanácsot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei.

MEKH

Tájékozódjon!

Ha háztartási gépet vásárol ajándékba, előtte érdemes tájékozódni, hogy a megajándékozottnak mire van szüksége, mert lehet, hogy felesleges a nagyobb teljesítményű berendezést megvásárolni. Egy háromtagú családnak nem biztos, hogy szüksége van egy hatalmas duplaajtós hűtőszekrényre. Ez nemcsak drágább és több helyet foglal, de több energiát is fogyaszt.

Figyelje az energiacímkét!

A háztartási gépek energiafelhasználási jellemzőiről az energiacímkék szín- és betűkódjai tájékoztatnak. Energiafogyasztás szempontjából a zöld és az A+++ a legjobb, a piros és a D, E stb. a legrosszabb besorolású termék. A címkék egyéb hasznos energetikai tulajdonságokat is megadnak: mosógépeknél és mosogatógépeknél például az éves energia- és vízfogyasztást, valamint a töltőkapacitást; a hűtőknél az éves energiafogyasztást és a tárolókapacitást. A kisebb fogyasztású, energiahatékonyabb eszközök a pénztárcánkat is kímélik.

Ecolabel címke

Egyes termékek címkéjén egy apró virágmotívum, az EU Ecolabel jele is megtalálható. Ezt a szimbólumot azok a vállalatok tüntethetik fel, amelyek környezetbarát technológiát használnak és szigorú előírások szerint ügyelnek az energia- és vízfelhasználásra, a hulladékkezelésre, a károsanyag-kibocsátásra, a termékek élettartamára, valamint az újrafeldolgozhatóságra. Ha tehetjük, vásárláskor erre is legyünk figyelemmel.

Ha külföldről vásárolunk

Ma már a világ bármely tájáról könnyedén rendelhetünk szórakoztató és háztartási eszközöket, ám néhány dologra ilyenkor is érdemes odafigyelni: mindig ellenőrizzük, hogy a termék megfeleljen a hazai, elsősorban a biztonsági előírásoknak, a csatlakozója kompatibilis legyen a lakásban található konnektorokkal, és a garanciális feltételekről is előzetesen tájékozódjunk.

Tudatos használat

Hiába választottunk energiatakarékos gépet, ha nem figyelünk oda, sok pénzt dobunk ki az ablakon. A készülékek stand-by üzemmódban is fogyasztanak energiát. A pirosan világító kis ledek éves szinten több ezer forintot elvihetnek feleslegesen. Tanácsos ezeket a berendezéseket – tévé, DVD-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani. A konnektorban felejtett töltők észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. A hűtőszekrényt érdemes jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol üzemeltetni, a mosó- és mosogatógépet pedig csak akkor elindítani, ha azok tele vannak.

További tippekért keresse a MEKH energiahatékonysági oldalát:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában