karácsonyi istentiszteletek, misék

2017.12.25. 18:15

Megszületett Jézus – emeljük egymást az égig!

December 24-én a keresztény felekezetek mind istentiszteleteket tartottak Jézus Krisztus születése alkalmából. A három legnagyobb gyülekezetet látogattuk meg, nem elfeledve a többit.

Nagy Zoltán Péter

Karácsony ünnepe az emberré lett Isten. Az advent, a várakozás rövid volt, mert a naptár úgy hozta, hogy a várakozás utolsó vasárnapja egybeesett azzal a nappal, amelynek éjfélén Jézus Krisztus meglátta a világot. „Mikor jártad e rövid idő alatt a boltokat, plázákat, vajon hányszor szálltál magadba, hányszor gondolkoztál el a kegyelmen, amit Jézustól kaptál?” – tette fel a kérdést Péntek László lelkész. És valóban: tudjuk, hogy karácsony vásárlásos szokásai csak a 20. században születtek meg, őszintén szólva teljesen feleslegesen.

„Újabb és újabb dolgok jönnek, amiket megkívánok, és egyszer csak rájövök, hogy megkötözött ember lettem.” – mutatott rá a felesleges vásárlások következményeire Péntek László

 

Hasonlóan gondolkoztak az evangélikus templomban is, ahol az úrvacsora mellett betlehemező fiatalok ébresztettek derűt a közösségben. A dal és a játék kíséretében Bencze András evangélikus püspökhelyettes szolgált.

Mint minden esztendőben, idén is az éjféli szentmisékkel záródott a karácsonyi várakozás. A katolikus egyházak azért tartanak december 24-én éjfélkor szentmisét, mert ezen időben született meg a Megváltó.

 

Valamennyi székesfehérvári katolikus gyülekezetben tartottak szentmisét, bár voltak kisebb közösségek, ahol korábbi időpontban jöttek egybe a hívek. A Szent István Székesegyházban Spányi Antal katolikus megyéspüspök szolgált az éjféli misén. A bazilika padsorai megteltek, miközben a Fehérvár Televízió élő közvetítésben számolt be az eseményről, így valószínűleg több ezren lehettek tanúi.

„Lehetünk isteni módon szeretők, kik elfelejtik a sérelmet, nem tartják számon a bajt, a megbántásokat – egy lesz a fontos: szeretettel orvosoljuk sebeinket, szeretetben álljunk egymás mellé, és emeljük egymást az égig!” – mutatott irányt a katolikus megyés püspök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában