Csillagközi kalandok földön és égen

2017.12.14. 12:00

Asztrofotókat láthattunk a Nap járásáról a bicskei emlékkonferencián

A reformkori természettudós Nagy Károly könyvtár-béli emlékkonferenciája szellemi kalandot kínált az érdekes előadásokkal.

Zsohár Melinda

Horvai Ferenc, a Nagy Károly Csillagászati Alapítvány elnöke kitartón kutatja az utolsó magyar polihisztorként számon tartott tankönyvíró, vegyész, csillagász és nyelvőr életét. Nagy Károly bicskei Galagonyás-dombi birtokán a helyi gróf Batthány Kázmér pénzén csillagdát, kiskastélyt és mauzóleumot építettek, a vizsgálót korszerű műszerekkel be is rendezték. Az 1848-as forradalmi részvételéért a gróf vagyonát elkobozták, emigrált, a csillagda műszerparkja szétszóródott – egy nagy ábránd szétfoszlott, percekkel a megvalósulása előtt.

Bajmóczy György asztrofotói

Bartha Lajos csillagászattörténész felkutatta e műszereket, s öniróniával vegyes sajnálattal konstatálhatta, hogy lencséiknek többnyire lába kélt – nem hadi körülmények között.

Bajmóczy György asztrofotói

Mizsér Attila a magyar nyelvű éggömbökről beszélt, Szolnoki Tamás helyi ifjú régész pedig a hely feltárásáról elmélkedett. A hegyikastély a második világháborúban semmisült meg, a képek szívfacsaró veszteségről tanúskodnak.

Bajmóczy György asztrofotói

A csillagdát a Pannónia szíve turisztikai program keretében újraépítik, mutatta be Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a terveket, ez újfent nagy ábránd a helyiek reményeiben.

Bajmóczy György asztrofotói

A Nagy Károly-i szellemi hagyatéka mégsem tűnt el, az előadókkal való találkozás ezt bizonyította. A Vértesbogláron élő Fejes Zsolt amatőr csillagász Csillagfény mellett címmel jelentetett meg általános iskolásoknak (majdnem) tankönyvet. S Bicskén lakik két amatőr csillagász és szolárgráf fotós, akiknek a NASA honlapján is megjelennek képei, oly szépek és különösek.

Bajmóczy György asztrofotói

A negyvenes éveinek végét taposó Bajmóczy György agrárius, alig tíz éve szeretett bele a csillagokba, családja vette meg első távcsövét. Mostanság a Nap észlelése a szenvedélye. Szűcs Mátyással, a húszéves egyetemistával a közös érdeklődés révén kötöttek barátságot. A rém egyszerű szolárgráf mechanikus szerkezettel és a számítógéppel készített képeik azokat is elvarázsolják, akik ritkán vetik tekintetüket az égboltra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában