Adonyiaktól, adonyiaknak

2017.12.12. 13:00

Adonyi kezdeményezés a Salinárium, a kalendáriumszerű kiadvány

A harmadik éve megjelenő Salináriumot most már várják, keresik a helyiek. A friss kiadvány apropóján beszélgettünk Hetyei Gábor szerkesztővel.

Bokros Judit

Az adonyi háztartásokba – az önkormányzat támogatásának köszönhetően – harmadszor jut el a Salinárium, amely olyan, mint egy kalendárium, különlegessége pedig az, hogy csak adonyiaknak és adonyiakról szól. És, természetesen adonyiak készítik – így aztán 100 százalékban hazai „termékről” beszélhetünk. Mint megtudtam, a közgazdászként dolgozó Hetyei Gábor 2015-ben vetette föl, hogy jó lenne egy saját kiadványt összeállítani. Ötlete támogatásra és segítőkre talált, így 2016-ban megjelenhetett az első Salinárium. Jellemzően olyan cikkek kerülnek bele, amelyek mindenki számára olvashatók, élvezetesek, tartalmukat tekintve némelyik könnyedebb, némelyik komolyabb témát dolgoz föl.

Így a Salináriumban mindig van recept, ám fontos, hogy ez valamiért különleges legyen, aki írja, az mindig adjon hozzá valami személyeset, helyi jellegűt. Vannak riportok helyben vagy országosan ismert emberekről, készül kertészeti rovat, de anekdoták, mesék is helyet kapnak. Minden évben van egy tematika, erre épül az aktuális szám. A 2018-as kiadványban a Duna a fő motívum, a folyó közelsége miatt. Így most a Dunával kapcsolatos írások készültek, például az árvízi védekezésről, múltbéli eseményekről – tudtuk meg Hetyei Gábortól. Kalendáriumként, a 12 hónaphoz alkalmazkodva témánként 12 cikk vagy recept, és a többi készül.

Így néz ki a 2018-as Salinárium Fotó: Kozmér Amanda

A Salinárium nevet azért választották, mert rímel a kalendáriumra, Adony neve pedig a római korban Vetus Salina volt. Ebből a „salina” sóbányát jelent, ami többféleképpen értelmezhető a kiadvány kapcsán.

A készítők ingyenesen végzik munkájukat. Hetyei Gábornak a szerkesztésben Takács Béláné Marika segít, a tervezés, a design pedig Kozmér Amanda feladata. A helyiek közül körülbelül 40-50 ember ad le írásokat, amelyeknél nem cél, hogy profi munkák legyenek. A legfontosabb igazításokat a szerkesztők elvégzik, ám alapvetően szeretik meghagyni az eredeti fogalmazást. A 2018-as kalendárium tehát már elkészült, s eljut minden háztartásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában