Nem kell új kártya

2017.11.24. 11:30

Napok óta terjed egy álhír, miszerint január 1-jétől új igazolvány kell a közösségi közlekedéshez

Kering a világhálón egy aláírás nélküli iromány, amely a tömegközlekedési eszközökhöz kapcsolódó utazási kedvezmények változó feltételeiről ad hírt, jobban mondva álhírt.

Majer Tamás

Egy nyugdíjas olvasónk, Mária, kijövet az egyik székesfehérvári kormányablakból, arról számolt be lapunknak, hogy vele együtt sok nyugdíjas, utazási kedvezményre jogosult ember volt a hivatalban. Egyiküket, meséli, kanadai magyar ismerősei figyelmeztették, hamar fusson be a megfelelő ügyosztályra, mert ha nem lép íziben, januártól nem utazhat kedvezményesen a buszokon, vonatokon.

A félreértés alapja

Mária is hasonló tartalmú szöveggel találkozott a világhálón.

Az interneten terjedő írás lényege, hogy a közösségi közlekedésben idővel bevezetnek egy új, elektronikus jegyrendszert. Ha ez meglesz, a közösségi közlekedési eszközök, no és az utazási kedvezmények csak az új kártyával lesznek használhatók.

Ez a regisztráció már most is megejthető az ország okmányirodáiban, kormányablakaiban. Sőt, ajánlják is a regisztrációt mindazoknak, az ügyüket intézőknek, akik valami más igazolvány miatt amúgy is befáradnak egy kormányablakhoz. Hiszen a regisztráció pikk-pakk megvan, és semmi olyasmi nem kell hozzá, ami például egy megújítandó személyi igazolványhoz ne kéne.

- Az okmányokhoz készülő hivatalos fénykép és aláírás a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) regisztrációhoz is felhasználható, ezzel elkerülhetik az újbóli sorban állást, időpontfoglalást, és személyes megjelenést az ügyfélszolgálatokon – tanácsolják.

Mindez egyébként valóban a NEK tervezete, bár igen piciny dióhéjban.

Azok sem jártak rosszul, akik ellátogattak egy kormányablakba, s regisztráltak a Nemzeti Egységes Kártyarendszerbe, hiszen annak előkészítése már tart. Bevezetésének pontos dátuma azonban még nem ismert – mindenesetre semmiképpen sem a jövő év eleje
Forrás: FMH archív

Itt következik a turpisság. Valaki, valahol hozzátoldott két bekezdést a fentiekhez.

Az egyikben az áll, hogy sietni kell a regisztrációval, hiszen 2017 december 31. után teljes jogbiztonsággal csak e kártyák birtokában utazhatnak kedvezményesen az arra jogosultak.

A másik hozzátoldott bekezdés azt állítja, hogy a hivatali eljárás során kézhez kapott regisztrációs adatlappal fel kell keresnie az állampolgároknak a közlekedési szolgáltatókat, hogy ne az utazásnál szembesüljenek egy esetlegesen kiszabott bírsággal.

A szolgáltatók nem hallottak változásról

Lapunk megkereste a különös ügyben a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát.

- A vasúttársaságnak nincs hivatalos információja arról, hogy a kedvezményre jogosultság igazolásában változás történne január 1-jétől – írták lapunknak megküldött válaszlevelükben.

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központtól Pruzsina Alicét értük el.

- Az, hogy ez az új rendszer már 2018. január 1-jétől élesben működne, egészen kizárt – mondta a buszos társaság kommunikáció-vezetője.

Nem kell januártól új kártya a vonatokra sem
Forrás: FMH archív

Mit szólnak a kormányhivatalok?

- Téves az a több internetes oldalon is közzétett információ, miszerint 2018. január 1-jétől kötelező közlekedési kártyahasználatot vezetnek be az elektronikus jegyrendszer keretében, ami a 65 év felettieket is érinti – írja a kormanyhivatal.hu oldal.

- A Budapesti Közlekedési Központ felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől továbbra is a megszokott módon lehet használni a közösségi közlekedési eszközöket, így egyelőre nem lesz szükség közlekedési kártya kiváltására. Ennek megfelelően a kormányablakokat sem szükséges emiatt soron kívül felkeresnie az utasoknak – olvasható még a hivatalos közleményben.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget