Nem kell új kártya

2017.11.24. 11:30

Napok óta terjed egy álhír, miszerint január 1-jétől új igazolvány kell a közösségi közlekedéshez

Kering a világhálón egy aláírás nélküli iromány, amely a tömegközlekedési eszközökhöz kapcsolódó utazási kedvezmények változó feltételeiről ad hírt, jobban mondva álhírt.

Majer Tamás

Azok sem jártak rosszul, akik ellátogattak egy kormányablakba, s regisztráltak a Nemzeti Egységes Kártyarendszerbe, hiszen annak előkészítése már tart. Bevezetésének pontos dátuma azonban még nem ismert – mindenesetre semmiképpen sem a jövő év eleje

Forrás: FMH archív

Egy nyugdíjas olvasónk, Mária, kijövet az egyik székesfehérvári kormányablakból, arról számolt be lapunknak, hogy vele együtt sok nyugdíjas, utazási kedvezményre jogosult ember volt a hivatalban. Egyiküket, meséli, kanadai magyar ismerősei figyelmeztették, hamar fusson be a megfelelő ügyosztályra, mert ha nem lép íziben, januártól nem utazhat kedvezményesen a buszokon, vonatokon.

A félreértés alapja

Mária is hasonló tartalmú szöveggel találkozott a világhálón.

Az interneten terjedő írás lényege, hogy a közösségi közlekedésben idővel bevezetnek egy új, elektronikus jegyrendszert. Ha ez meglesz, a közösségi közlekedési eszközök, no és az utazási kedvezmények csak az új kártyával lesznek használhatók.

Ez a regisztráció már most is megejthető az ország okmányirodáiban, kormányablakaiban. Sőt, ajánlják is a regisztrációt mindazoknak, az ügyüket intézőknek, akik valami más igazolvány miatt amúgy is befáradnak egy kormányablakhoz. Hiszen a regisztráció pikk-pakk megvan, és semmi olyasmi nem kell hozzá, ami például egy megújítandó személyi igazolványhoz ne kéne.

- Az okmányokhoz készülő hivatalos fénykép és aláírás a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) regisztrációhoz is felhasználható, ezzel elkerülhetik az újbóli sorban állást, időpontfoglalást, és személyes megjelenést az ügyfélszolgálatokon – tanácsolják.

Mindez egyébként valóban a NEK tervezete, bár igen piciny dióhéjban.

Azok sem jártak rosszul, akik ellátogattak egy kormányablakba, s regisztráltak a Nemzeti Egységes Kártyarendszerbe, hiszen annak előkészítése már tart. Bevezetésének pontos dátuma azonban még nem ismert – mindenesetre semmiképpen sem a jövő év eleje
Forrás: FMH archív

Itt következik a turpisság. Valaki, valahol hozzátoldott két bekezdést a fentiekhez.

Az egyikben az áll, hogy sietni kell a regisztrációval, hiszen 2017 december 31. után teljes jogbiztonsággal csak e kártyák birtokában utazhatnak kedvezményesen az arra jogosultak.

A másik hozzátoldott bekezdés azt állítja, hogy a hivatali eljárás során kézhez kapott regisztrációs adatlappal fel kell keresnie az állampolgároknak a közlekedési szolgáltatókat, hogy ne az utazásnál szembesüljenek egy esetlegesen kiszabott bírsággal.

A szolgáltatók nem hallottak változásról

Lapunk megkereste a különös ügyben a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát.

- A vasúttársaságnak nincs hivatalos információja arról, hogy a kedvezményre jogosultság igazolásában változás történne január 1-jétől – írták lapunknak megküldött válaszlevelükben.

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központtól Pruzsina Alicét értük el.

- Az, hogy ez az új rendszer már 2018. január 1-jétől élesben működne, egészen kizárt – mondta a buszos társaság kommunikáció-vezetője.

Nem kell januártól új kártya a vonatokra sem
Forrás: FMH archív

Mit szólnak a kormányhivatalok?

- Téves az a több internetes oldalon is közzétett információ, miszerint 2018. január 1-jétől kötelező közlekedési kártyahasználatot vezetnek be az elektronikus jegyrendszer keretében, ami a 65 év felettieket is érinti – írja a kormanyhivatal.hu oldal.

- A Budapesti Közlekedési Központ felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől továbbra is a megszokott módon lehet használni a közösségi közlekedési eszközöket, így egyelőre nem lesz szükség közlekedési kártya kiváltására. Ennek megfelelően a kormányablakokat sem szükséges emiatt soron kívül felkeresnie az utasoknak – olvasható még a hivatalos közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában