Támasz és szeretet

2017.11.23. 15:00

Fából faragott alkotást avattak a fehérvári gyermekvédelmisek

Húsz esztendős a gyermekvédelmi törvény, ez alkalomból avattak új alkotást a Tüzér utcai Gyermekvédelmi Központ udvarán.

Kocsis Noémi

Máhr Ferenc alkotásával az avatóünnepségen, a Tüzér utcai intézmény udvarán Fotó: Pesti Tamás

Máhr Ferenc szobrászművész alkotása a gyengébb, védtelenebb facsemetét és az azt óvón ölelő, támasztékot nyújtó erősebb fa kettősét ábrázolja, s igen szimbolikus. Erről beszélt a fenntartó nevében Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője is, aki többek között elmondta, a megyében tizedszer ünneplik meg a szakemberek a törvény létrejöttét, a rájuk bízott gyermekek életét a szakemberek tudják kitölteni tartalommal – a legmegfelelőbb tartalom pedig a szeretet, odafigyelés.

– Ebben a szakmában az igazán erősek maradnak meg és az ő szeretetük teszi a gyengébbeket is erőssé – fogalmazott a főigazgató. A szerda délelőtti ünnepi eseményen beszédet mondott Vargha Tamás honvédelmi államtitkár is, ő röviden szólt a gyermekvédelmi törvény égisze alatt tevékenykedők munkájáról, annak fontosságáról.

A felavatott szobor körül tartott eseményen a központ ellátottjai is közreműködtek, verssel, zenével töltve meg a kis udvari teret. Lovászi Dominik szavalt, Balogh Krisztofer dalától pedig – Kösz, jól vagyok! – mosolygósra fordult valamennyi arc. Az utógondozásban ellátottként résztvevő Molnár József Bódás János örök érvényű soraival – Valahol ki van jelölve helyed/Azért van síró, hogy vigasztald/az éhező, hogy teríts neki asztalt/Azért van seb, hogy bekösse kezed/vak, elhagyott azért van, hogy vezesd/Mi vagy?/Vigasznak, írnak szántak/Menedéknek, oszlopnak, szárnynak” – üzent a szakterületen tevékenykedőknek.

Máhr Ferenc alkotásával az avatóünnepségen, a Tüzér utcai intézmény udvarán Fotó: Pesti Tamás

Az emlékoszlop egyébként három civil szervezet, a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvány, a Gyermekvédelmi Szakszolgáltatók Szakmai Egyesülete és a Lakásotthonok Országos Szakmai Egyesülete a Gyermekekért felkérésére készült. Néhány gondolatot az alkotó is tolmácsolt, elsősorban a természetből kapott inspirációt hangsúlyozta. Az államtitkár és a főigazgató együttesen leplezte le a szobrot, amelyet Tóth Tamás esperes-plébános szentelt meg, s mondott el a jelenlévőkkel közösen egy imát a megvalósult emlékhelyért. A megjelentek között ott voltak a területi gyermekvédelem vezetői és munkatársai, s a nevelőszülők közül is többen eljöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában