Te is tehetsz érte!

2017.10.28. 08:30

Rendhagyó tanórák a helyi energiakövetekkel

SZÉKESFEHÉRVÁR Egyetemista energiakövetek tartottak csütörtökön rendhagyó tanórákat a Kossuth és a Vasvári általános iskolában.

Kocsis Noémi, Majer Tamás

Bence a kötelező 5 helyett 20-25 iskolába látogat majd el. Úgy tervezi, tapasztalatait egy tudományos konferencián összegzi

Fotó: Nagy Norbert

A fehérvári energiakövetek: Molnár Janka Sára és Nagy Bence. A címet májusban nyerték el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pályázatán. Feladatuk, hogy elősegítsék a fiatalokban az energiatudatos szemlélet kialakulását, hogy jobban ügyeljenek az otthoni, az iskolai csapok elzárására, a lámpák eloltására, a hűtő szoros becsukására, vagy éppen, hogy ne kérjenek mindig zacskót a boltban.

- Költözzünk más bolygóra? – ez volt az első kérdése Nagy Bencének a Vasvári nyolcadikosai felé.

Nos, Nagy Bence energiakövet szerint nem érdemes más bolygóra költöznünk, inkább vigyázzunk erre jobban. Ő régi iskolájában, a Vasvári Pál Általános Iskolában tartott energetikai órákat. Nos, Nagy Bence energiakövet szerint nem érdemes más bolygóra költöznünk, inkább vigyázzunk erre jobban. Ő régi iskolájában, a Vasvári Pál Általános Iskolában tartott energetikai órákat.

A megújuló és nem megújuló energiaforrások lajstroma mellett, olyan egyszerű érdekességeket is elmondott, miszerint a fűtésszámlánk 2-5 százalékkal csökkenthető lenne, ha nem lógna rá a radiátorra a függöny! A led izzós lámpák jelenleg ugyan a legjobbnak számító égők, de működésük során az elhasznált energiának csupán 30 százalékát alakítják fénnyé! A többiből csak hő lesz.

Molnár Janka Sára energiakövetként járja az iskolákat
Fotós: Pesti Tamás

Egy átlagos magyar család 1 nap alatt 600 liter vizet használ el. Ebből 200 liter a fürdőkádat tölti tele, zuhanyzásra csak 75 megy el. Kézmosásra 15, a toalett öblítésére 20 liter folyik el. Bence mutatott egy spórolósabb megoldást: ha a WC-tartályt a csap alá szereljük, megfelelő átvezetéssel öblítéshez is felhaszhatjuk a szappanos vizet.Bence ötödéves az ELTE-n, biológia, földrajz szakos. Kisgyerekként ügyet sem vetett az energiatakarékosságra, bár felsősként részese volt iskolája Guruló naplopó projektjének. Tanári segítséggel napelemes autót gyártottak, még versenyre is elvitték.

- Végül a saját albérletem tett igazán energiatudatossá – mondta az óra után lapunknak a leendő tanár. Gondolkodóba ejtették a magas számlák...

Szóról-szóra így járt a másodéves fizika szakos másik fehérvári egyetemista, Molnár Janka Sára is. A szintén az ELTE-re járó, már gimnazistaként is számos diák-fizikusversenyt megnyert lány lendületesen magyarázott a meg nem újuló energiákkal szükséges takarékoskodásról a Kossuth Lajos Általános Iskola két nyolcadikos osztályának. Janka a detektoros kísérleteivel tűnt fel a szakmában, most is hasonlón dolgozik, az egyetem végzése mellett havonta kísérletezős workshopot tart 10-16 éveseknek Budapesten, tavasszal pedig szívesen pályázott az Energiahivatal diákkövetének. És mint említettük, ő is a szülői fészekből kirepülve szembesült azzal, mennyit kell költenie egy egyetemistának villanyra, ruházkodásra, s egyáltalán: a megélhetésre, az energiafelhasználásra.

Bence a kötelező 5 helyett 20-25 iskolába látogat majd el. Úgy tervezi, tapasztalatait egy tudományos konferencián összegzi
Fotós: Nagy Norbert

Janka a Kossuth iskolában elsősorban gondolkodásra, elemzésre, adatgyűjtésre buzdította a diákokat. Igyekezett rávezetni őket, mennyire hasznos számon tartani már nyolcadikosként például a saját vízfogyasztásukat.

- Ha az ember nagy számokat lát, megijed és automatikusan elkezd takarékoskodni – vázolt fel egy hatékonynak tűnő módszert. Janka Bencéhez és a többi energianagykövethez hasonlóan összesen 5 honi iskolában tart ilyen iskolai órákat, a fehérvári intézmény maga jelentkezett a lehetőségre. Mint Strasszerné Farkas Márta igazgató elmondta, a diákok hozzáállása, ötletei őt is felvillanyozták, az intézmény örökös öko-, és boldog iskolaként egyébként is kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra.

A szervezők nevében Ollé Ágnes hozzátette: a szuperóráknak és így a programnak lesz folytatása a hazai általános- és középiskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában