Egészség

2017.10.05. 15:56

Szűrővizsgálatok, ételkóstolók Ráckeresztúron az egészségnapon

Ínycsiklandó sajtfalatkák, miniszendvicsek, banános kakaó, saláták és különböző ízű túródesszertek csalogatták az érdeklődőket a hagyományosnak tekinthető egészségnapon.

Gajdó Ágnes

A hét évvel ezelőtt indult kezdeményezés mára kiforrta magát: a település lakói izgatottan várják a szeptember végi rendezvényt, s örömmel vesznek részt az olykor minimális fájdalommal járó, ám díjmentes szűrővizsgálatokon.

Örvendetes, hogy egyre többen érzik fontosnak egészségük megőrzését, s kérnek tanácsot háziorvosuktól, a védőnőtől vagy épp a gyermekpszichológustól. Az egészségnapon lehetőség nyílt biorezonanciás állapotfelmérésre, vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszintmérésre, diabétesz-kockázatelemzésre. Az érdeklődők beszélgethettek vajúdástámogató dúlával, gyógyító játékok kidolgozójával, a ráckeresztúri drogterápiás otthon és a Magyar Vöröskereszt képviselőivel, s hasznos tanácsokat kaphattak a vegyszermentes háztartás kialakításához. Előzetes bejelentkezés alapján a férfiak PSA-szűrésen, a nők mell-ultrahang-vizsgálaton vehettek részt. Akit pedig csak a változatos program érdekelt, nem távozott csalódottan, hiszen jóga- és hastáncbemutató, gyógytorna is szerepelt a kínálatban, valamint fellépett a ráckeresztúri Mákvirág Tánccsoport Egyesület és Mózsik Viki csapata, a Dynamic Dance Crew (ECDS Martonvásár).

Pruma Nikolett különleges és modern eszközöket mutatott be, melyek segítségével minden izomcsoportot megmozgató edzések végezhetők. Az ercsi jógaklub tagjai bebizonyították, hogy akár a nehezen mozgó idősek is bátran végezhetnek különböző gyakorlatokat, nem kell félni az ászanáktól. A „Gyöngy a női egészségért” asztalnál Csapó Éva gyöngyfűzéssel és prospektusokkal várta az érdeklődőket, s a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, a mell önvizsgálatára és a méhnyakrák elleni védőoltásra hívta fel a figyelmet. Különösen megható volt látni, ahogy egy idősebb férfiú rózsaszínű gyöngyökből készített karkötőt a párjának.

Az egészségnapon dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester az önkormányzat és a település lakói nevében elismerő oklevéllel és ajándékcsomaggal köszönte meg Erdősi Zoltánné Bea többéves, nagy hivatástudattal és szakmai felkészültséggel, lelkiismeretesen végzett munkáját. A Baracskáról járó orvosi asszisztens Bánovics Ilona doktornő mellett nyolc évig szolgálta a ráckeresztúri betegeket, mindenkihez volt kedves szava, s mindig szívesen, mosolyogva segített.

A rendezvény díszvendége a zenész-énekes Hevesi Tamás ezúttal nem muzikális tehetségét csillogtatta meg – az életmódváltás fontosságáról, a cukorbetegséggel való együttélés nehézségeiről beszélt, s felhívta a figyelmet arra: minden betegség hátterében valamilyen lelki tényező áll, ezért kiemelkedően fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, rendszeresen mozogjunk és mosolyogjunk sokat. Már csak azért is, mert az életet egy életen át kell játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában