VÉRTESACSA, LOVASBERÉNY

2017.10.20. 07:30

Egy lovasberényi és egy vértesacsai iskola sikeresen fogott össze a fejlődés reményében

A „menő” városi iskolákkal is állják a versenyt a két település iskolái. Nem véletlenül szövetkeztek egymással.

Zsohár Melinda

û

Öt éve álmodtak merészet, terveztek szigorúan, majd villámgyorsan pályáztak és építettek – így foglalható össze a vértesacsai általános iskola felújításának története.

Igaz, szövetkeztek a lovasberényi iskolával, s mindkét oktatási intézmény a lovasberényi egyházközséggel is annak érdekében, hogy valóra is váljanak azok a bizonyos álmok. A vértesacsai 73 millió forintos beruházás végén szusszantak egyet, s megünnepelték mindkét helyen, hogy a gyerekek nem hátrányos helyzetű falusi iskolások, hanem éppen előnyösek – bár ilyen kifejezés nincs. Körülményeikben és lehetőségeikben állják a versenyt a menő városi intézményekével. Elhangzott, a 200 milliós költségvetésű Vértesacsa az elmúlt hét évben 400 milliós támogatást kapott oktatási intézményeire, egyházi ingatlanok felújítására, vízminőség javítására.

A lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda tagintézménye a vértesacsai Kazay Endre Német Nemzetiségi Általános Iskola, mindkettőnek igazgatója (a korábbi vértesacsai igazgató) Vujityné Sárándi Klára. Hosszú nevű intézmények, kívülállónak talán kissé bonyolult is az összefüggés köztük, de akik benne vannak, tudják, a közös erőfeszítés valóban többet is hoz, mintha csak magukban küzdöttek volna. Hajdú Szabolcs Koppány lelkész, a fenntartó lovasberényi református egyházközség vezetőjeként a Bibliából idézett, megköszönvén az Úr segítségét a jelenlévő egyházi és világi személyek, gyerekek és pedagógusok, önkormányzati vezetők körében. Jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök édesanyja, Orbán Győzőné, aki fiatal pedagógusként több évet tanított a helyi iskolában.

Lovasberényben az elmúlt két évben végezték el a százmilliós értékű felújítást
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Néhány éve gond volt az összes tanterem kimeszelése, s megesett egy hideg télen, hogy az iskola kisebbik épületébe húzódtak a gyerekek, vagy télikabátban ücsörögtek fűtés híján az órákon, mondta el Kovács Zoltán vértesacsai polgármester. A mostani 73 millió forintos beruházás nyomán mindkét épületüket korszerűsítették, hőszigetelték a falakat, kicserélték a nyílászárókat, új és hatékony fűtésrendszert állítottak be. Külsőre is ízléses, környezetbe illő, a húsz éve épült traktussal harmonizáló vakolatot kapott a régi szárny. A 200 millió forintos költségvetésű település az elmúlt hét esztendőben mintegy 400 millió forintos állami támogatást kapott oktatási intézményeire, fűzte hozzá Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

Éppen az összefogást hangsúlyozandó többen vágták át a nemzetiszín szalagot az elegánsan kialakított főbejáratnál – az iskolaigazgató, a lelkész, a képviselő és a polgármester társaságában Veres Sándor, a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője is elismeréssel adózott a csapat teljesítménye előtt. Köszöntőjében a pedagógusok megbecsülése mellett foglalt állást, s úgy fogalmazott: a keresztény magatartás része az alkotás, a közösség iránt érzett felelősség.

A vértesacsai ünnepség után a lovasberényi iskolát és óvodát is megtekintették a vendégek, itt az utóbbi két évben szintén nagy bővítést és felújítást végeztek százmillió forint értékben. Az iskola tetőterének beépítése nyomán tágas tantermek, foglalkoztató helyiségek, egyéni fejlesztésre helyet adó szobák állnak rendelkezésre. Étkező, új tálalókonyha nyújt komfortos körülményeket. Az egycsoportos református óvoda tavaly szeptemberben indult, az állami óvoda mellett sikerült ezt is megteremteni és fenntartani, mondta el Hajdú Szabolcs Koppány.

MUZSIKA, MŰVÉSZET, NYELV

A vértesacsai általános iskolába száznegyven tanuló jár, Lovasberényben pedig százhatvanan vannak. Az előbbi német nemzetiségi iskola, naponta van német órájuk!

Mindkét helyen alapfokú művészeti oktatás folyik, zenét, képzőművészet tanulnak mintegy kétszázan. Választhatnak több hangszer közül, énekkar működik, szakkörök kínálnak elfoglaltságot. Festenek, rajzolnak, kerámiáznak, az iskolák dekorációi tanúsítják a pedagógusok és a gyerekek kreativitását.

Sportolásra, kirándulásra sok lehetőségük nyílik, természetesen az országban másutt is kapott állami támogatások – tankönyv, étkezés – mellett.

Feltűnő a tisztaság mindkét helyen, erre nagy hangsúlyt fordítanak. A gyerekek maguk is nagyon vigyáznak környezetükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában