Püspöki áldás

2017.10.16. 08:00

Ima a fiatalokért a Fatimai Szűznél

ALSÓSZENTIVÁN A márvány emléktáblán felirat: „Megújult 2017-ben, a fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából, Spányi Antal megyéspüspöki szolgálatának 14. évében, a Székesfehérvári Egyházmegye és Magyarország Kormánya támogatásával, az egyházmegye híveinek adományaiból.”

V. Varga József

A zarándoklaton közreműködtek a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai - a nagyszülők értük is imádkoztak

Fotó: V. Varga József

A fatimai jelenések 100. évfordulóján, október 13-án, pénteken délelőtt a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén Spányi Antal megyés püspök celebrált szentmisét, amelyben megáldotta a felújított alsószentiváni kegyhelyet, és áldásban részesítette a zarándok nagyszülőket. A főpásztor minden évben erre a napra hívja az időseket közös imára és elmélkedésre a fiatalokért és mindazokért, akik rászorulnak imájukra. A szentáldozást követően indult a körmenet, a Fatimai Szűzanya szobrát emelvényen vitték körbe a megújult kegyhelyen, a menetet ezrek kísérték.

A zarándoklaton közreműködtek a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai – a nagyszülők értük is imádkoztak
Fotós: V. Varga József

A Fatimai Szűz Mária szobrának másolata 1950 végén érkezett meg kalandos úton Portugáliából hazánkba, Alsószentivánon december 30-án Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök áldotta meg. A Szűzanya fatimai megjelenéséről 1951. május 13-án emlékeztek meg először ünnepélyesen a dél-mezőföldi településen. A falu azóta zarándokhely: májustól októberig minden hónap 13-án búcsújáróhely a katolikus templom. Zarándokok sokasága jön, hogy köszöntsék a Szent Szüzet, kérjék közbenjárását, és hálát adjanak neki.

Spányi Antal megyés püspök 2011-ben a kegyhelyen hirdette meg a nagyszülők zarándoklatát. Azóta minden évben a búcsúi püspöki szentmisék után a főpásztor áldásával erősíti meg hivatásukban az Alsószentivánra zarándokló nagyszülőket és dédszülőket.

A fatimai jelenések – szám szerint hat – 1917-ben történtek a portugáliai Fatima kisváros közelében. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya valóban megjelent három pásztorgyermeknek (Lúcia, Francisco és Jacinta). A hatodik jelenés, a napcsoda 1917. október 12-án történt, és a becslésektől függően 30-70 ezer ember látta.

Amint megtudtuk: a szabadtéri misézőhelyet és az egykori Szluha-kastélyban kiépített templomot Gutowski Robert építész tervei szerint alakították, alakítják át. A megújult templomot advent első vasárnapján szenteli fel a püspök atya.

Spányi Antal megyés püspök megáldotta a megújult kegyhelyet, és áldásban részesítette a zarándok nagyszülőket
Fotós: V. Varga József

A kegyszobor körül megújult, megújul a teljes templombelső (a többi között plébánia lakrésszel, közösségi helyiséggel), a kastély előtti területen pedig új, kápolnaszerű, nyitott miséző helyet (oltárral, szobortartóval, a háttérben kereszttel) és új haranglábat építettek. Az évről évre növekvő számú zarándokok számára kiszolgáló épület készül, és parkolókat is kialakítanak. A mostani körmenet már a misézőhely és a kastély körül zajlott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában